Aproape o mie de urși ar putea fi împușcați în următorii doi ani. Fostul șef de la mediu, Tanczos Barna și-a convins colegii din Parlament să voteze proiectul care vizează uciderea în masă a animalelor sălbatice. Problema senatorului nu este că exemplarele ar fi agresive, ci că s-au înmulțit peste măsură.

„Nu neapărat din cauza agresivității, din cauza creșterii constante a populației și extinderii habitatelor”,

așa motivează Tanczos Barna dorința de a ucide în masă urșii după înmulțirea cazurilor în care sălbăticiunile au apărut și în orașe. Planul este la un pas să-i reușească. Senatul a adoptat proiectul, iar cuvântul final îl vor avea aleșii din Camera Deputaților.

Problema senatorului nu este că exemplarele ar fi agresive, ci că s-au înmulțit peste măsură

„Se de o lege pentru împușcare de trofee, pentru că nimeni nu o să vină să plătească să împuște ursul de la marginea drumului sau ursul de

la tomberon. Este vorba de împușcarea urșilor din pădure, acei urși, care nu coboară care nu fac probleme, care nu intră în gospodării”
, a declarat Paula Ciotolo, vicepreședinte asociația Milioane de prieteni.

O soluție ar fi fost mutarea animalelor. La Brașov de exemplu, echipa de intervenție a relocat 18 urși numai în acest an. Doar că gestionarii fondurilor cinegetice din țară nu mai vor să primească exemplare pe teritoriile gestionate de ei.

„Trebuie să facem ceva, dar noi totuși mergem mai departe pe alungare, chiar dacă asta înseamnă să alungăm de patru, cinci ori același urs”, a spus Emil Pușcașu, șef SVSU Brașov.

Soluțiile propuse de activiștii de mediu în ultimii ani au trecut neobservate pe lângă responsabili.

„Aceste soluții sunt bazate pe gestionarea deșeurilor, gestionarea corectă a deșeurilor, nu aruncatul deșeurilor la marginea pădurilor.

Garduri electrice, mai ales pentru acele locuințe, cabane, care sunt construite la limita pădurilor. Construirea unei rezervații pentru ușii care fac probleme”, spun aceștia.

Dacă pădurile din România sunt suprapopulate, exemplarele ar putea fi exportate, dar nici acest lucru nu a reușit să îl facă Tanczos Barna pe vremea când era Ministru al Mediului.

„Am fost refuzați de fiecare dată.

Ne-au răspuns prin argumentul: dacă ar fi aduși ușii în nu știu, în Croația sau în Slovacia sau Polonia, și acolo ar trebui recoltate, pentru că și acolo crește populația an de an”, a mai declarat Tanczos Barna.

Pentru anul 2024 a fost stabilită o cotă de prevenție de 426 de exemplare de urs brun, iar alți 55 de urși care caută mâncare în tomberoane vor putea fi uciși dacă vor fi prinși în localități.

Senatorii au admis și un amendament care prevede că același număr de exemplare ar putea fi recoltate și în 2025.