Sfânta Irina 2023: Ce semnificație are această sărbătoare? Sfânta Irina este sărbătorită în fiecare an pe data de 5 mai de către Biserica Ortodoxă și este considerată una dintre cele mai importante sărbători religioase creștine. În acest an, sărbătoarea este cu atât mai specială, deoarece este prima sărbătoare majoră din anul 2023, după Învierea Domnului. În acest articol vom discuta despre semnificația sărbătorii Sfintei Irina și importanța ei.

Sfânta Irina: Istoria și semnificația sărbătorii

Biserica Ortodoxa o prăznuiește pe Sfanta Mare Mucenița Irina în fiecare an pe data de 5 mai. Sfânta Mare Muceniță Irina era fiica regelui Maghedonului, pe nume Licinius. Aceasta purta numele de Penelope, pentru că tatăl său, Licinius era păgân. Aceasta s-a născut în cetatea Maghedon din Persia, în secolul al IV-lea.

Ea era de o frumusețe rară, motiv pentru care tatăl ei a decis să o protejeze, motiv pentru care a crescut-o izolată.

Citește și: Zile libere de Rusalii 2023: Pe ce dată pică sărbătoarea?

Sfânta Mare Muceniță Irina a avut o viață grea alături de tatăl ei, care a privat-o de libertate încă de la o vârstă fragedă. Când a împlinit șase ani, tatăl ei a zidit pentru ea, dincolo de cetate, un turn cu multe camere.

A fost închisă în acest turn, împreună cu 13 fecioare, o învățătoare cu numele Caria și cu Apelian, un bătrân înțelept. Pentru a o sluji exact așa cum se cuvine, Sfânta Mare Muceniță Irina era însoțită constant de către alte 13 fecioare frumoase.

Sfânta Irina, o femeie curajoasă și martir creștin. Povestea sărbătorii din 5 mai

Sfânta Irina și-a închinat viața lui Hristos și a refuzat absolut toate persoanele care au venit să o pețească.

Într-o noapte, Sfintei Irina i-a apărut în vis îngerul lui Dumnezeu care i-a zis: „Penelope, de-acum nu te vei mai numi aşa, ci Irina („pace”), şi vei fi multora scăpare şi adăpostire şi prin tine se vor mântui multe suflete, iar numele tău va fi mare în toată lumea”.

Aceasta a aflat despre Hristos de la Apelian și a primit Taina Botezului de la Sfântul Timotei, ucenicul Sfântului Apostol Pavel.

Din cauza faptului că nu a dorit să se lase de credința în Hristos, Sfânta Mare Muceniță Irina a fost chinuită și torturată. Prin darul pe care l-a primit de la Dumnezeu, Sfânta Irina îl va converti în chip minunat pe tatăl său la creștinism.

Ulterior, Sfânta Irina este supusa la torturi inimaginabile de către ceilalți regi, însă ea a scăpat de fiecare dată nevătămată.

Pentru îndârjirea si convingerea in Dumnezeu de care a dat dovada, mii de oameni au decis sa urmeze calea cea dreapta.

După ce a fost eliberată, Sfânta Muceniță Irina a umblat prin cetate, săvârșind minuni, mergând și în alte cetăți să propovaduiasca cuvantul Domnului. Pentru aceste lucruri este supusa la foarte multe chinuri, dar de fiecare dată a scăpat cu viață.

În cele din urmă, Sfânta Muceniță Irina s-a întins într-un sicriu și i-a poruncit lui Apelian să-l închidă. După patru zile, când au deschis sicriul, au văzut că trupul Irinei nu mai era în el. Așa a proslăvit-o Dumnezeu în veci pe Sfânta Mare Muceniță Irina.

Surse: crestin-ortodox.ro, doxologia.ro