Simona Halep a fost suspendată pentru patru ani din tenis, din cauza dopajului. Anunțul oficial a fost făcut de ITIA, un organism independent responsabil de gestionarea și administrarea antidoping în cadrul tenisului profesionist. Decizia nu este definitivă, iar românca mai poate face apel la Simona Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.  

Citește și: Simona Halep, un an fără tenis. Campioana încă așteaptă răspunsul în cazul de dopaj în care este implicată

„ITIA confirmă că un tribunal independent a suspendat-o pe Simona Halep pentru o perioadă de 4 ani, din cauza încălcării Programului Anti-Doping. Dubla campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost găsită vinovată pentru două încălcări separate. Prima, cu substanța interzisă roxadustat, la US Open 2022. A doua este legată de iregularitățile din pașaportul său biologic.

Tribunalul Independent Sports Resolutions, întrunit pe 28 și 29 iunie 2023 la Londra, a ascultat opiniile specialiștilor și pe cele ale reprezentanților lui Halep.

Halep în persoană a prezentat dovezi în fața curții. Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a găsit-o vinovată pe jucătoare pentru încălcarea a două articole: prezența roxadustatului în proba de urină colectată pe 29 august 2022 la US Open Folosirea unei substanțe sau unei metode interzise pe durata anului 2022, rezultat bazat pe colectarea a 51 de probe de sânge oferite de jucător prin programul antidoping”
,
se arată în comunicatul transmis de ITIA.

Simona Halep, un an fără tenis! A fost scoasă din clasamentul WTA

Pe data de 29 august 2023 s-a împlinit un an de când Simona Halep a jucat ultimul ei meci de tenis. Ea a fost suspendată din octombrie 2022 din cauza scandalului de dopaj, timp în care a așteptat verdictul. Tenismena a fost audiată la finalul lunii iunie de tribunalul independent Sport Resolutions. 

Citește și: Sorana Cîrstea, parcurs de vis la US Open! Cu cine se va juca pentru un loc în semifinale

De la data de 11 septembrie 2023, odată cu actualizarea noului clasament mondial, Simona Halep a fost ștearsă complet din clasamentul WTA, după ce nu a mai jucat de un an de zile. A pierdut și ultimele puncte, cele pe care le avea de apărat pentru participarea pe tabloul principal la US Open 2022.

Simona Halep este suspendată din toate competițiile, după un test pozitiv la Roxadustat, făcut la ultima ediție a US Open. De asemenea, situația romîncei este și mai dificilă după ce au fost raportate nereguli și în pașaportul biologic al sportivei.