Românii sunt îndemnați de ministrul Energiei să fie milostivi și să doneze lemne pentru familiile sărmane care nu se pot încălzi. Nici cei fără curent electric nu sunt mai norocoși. Soluția statului pentru cine rămâne în beznă este legată tot de donații. Bunica lucia locuiește singură așa că are grijă mereu să aibă pregătită lemne pentru foc. N-ar da soba pentru o centrală, oricum nu are bani pentru a deveni mai eficientă energetic, așa cum visează autoritățile.

Citește și: După ninsori, urmează vreme de primăvară! Unde se vor înregistra și 19 grade Celsius?

„Nici nu am bani, ce să fac eu, să îmi pun eu acum, la anii ăștia centrală”, a mai spus femeia. Multe familii care au sobe în gospodării abia strâng banii necesari pentru lemne. Pe lângă familiile care n-au bani de lemne mai sunt și cele care trăiesc în beznă.

Cum vor guvernanții să ajute familiile fără lumină 

Ultima statistică realizată de Ministerul Energiei arată că sunt peste 52.000 de gospodării care nu sunt racordate la rețeaua de energie electrică. În realitate ar fi mult mai multe. Într-o casă în care de mai bine de un deceniu nu se mai aprinde niciun bec locuiesc Cristina și cei doi băieți ai ei.

„Nu am corect cred că mai bine de zece ani de zile și asta mi-aș dori. Am doi băieți, unul de 12 și unul de 10 și asta mi-aș dori de tot sufletul, curentul ăsta, ca să se uite copiii la televizor, la un desen, atât. Vin de la școală și se joacă și ei ca copiii și, vorba aia, când trebuie să își facă temele fac la candeluță”,

a mai spus femeia.

Mai trist este că guvernanții n-au găsit nicio variantă pentru a sprijini aceste familii. Singura soluție este legată de donații. „Dacă, în general, trimiteau donații de haine, jucării sau alte lucruri de acest gen să poată trimită lemne pentru încălzire”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei. În cazul gospodăriilor fără curent, Guvernul speră ca firmele private și societatea civilă să adopte câte o casă și să îi ajute pe bieții oameni cu banii necesari racordării la rețea.