A început Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, care anul acesta începe de luni, pe 29 aprilie, și se va încheia sâmbătă, pe 4 mai, cu o zi înainte de Paște.
Este săptămâna când credincioșii se pregătesc să primească lumina Învierii, fiind de asemenea și o perioadă marcată de multe tradiții și obiceiuri, care se trag din popor.
În Săptămâna Mare, credincioșii respectă o serie de obiceiuri și tradiții, multe dintre ele fiind indicate de Biserică, iar altele sunt moștenite din strămoși.
Tradiții în Săptămâna Mare 2024. Ce este bine să faci?
Lunea Mare
În Lunea Mare, prima zi din Săptămâna Patimilor, începe curățenia de Paște. Este recomandat ca în această zi să începeți curățenia generală, cum ar fi aerisitul camerelor, spălatul rufelor sau chiar reparațiile cele mai importante prin casă sau curte.
Marțea Mare
În această zi, potrivit tradiției din Săptămâna Patimilor, este bine să se aspire, să se dea cu mătura, să fie spălate geamurile, dar să fie făcute și treburile rele prin casă. Marțea Mare este și ultima zi în care oamenii mai pot munci la câmp sau în care se mai spală și se calcă.
Miercurea Mare
Până miercuri, inclusiv, se mai pot spăla și călca. După această zi, bărbații își ajută nevestele la treburile gospodărești. De asemenea, se pregătesc haine noi și se prepară diferite mâncăruri tradiționale pentru masa de Paște. În această zi nu se vopsesc ouăle, ci în Joia Mare.
Joia Mare
Joia Mare este cunoscuta mai ales, în cultura populară actuală, că ziua în care se înroșesc ouăle. Tradiția spune că ouăle înroșite în această zi nu se strică tot anul. De asemenea, este ultima zi în care se pomenesc morții, iar femeile merg la biserică și împart colaci de post, vin, miere și fructe.
Tot în această zi se fac cele mai importante copturi de Paște: pasca, cozonacii și babele coapte în forme speciale de ceramică
În Joia Mare se ține post cu mâncare uscată, iar la biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca. În această seară oamenii merg la biserică la Denia celor 12 Evanghelii, în care sunt amintite spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina cea de taină la care s-a instituit taina Împărtășaniei (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani și prinderea Domnului de către cei care voiau să-l ucidă.
Vinerea Mare
În Vinerea Mare este bine să se țină post negru, în amintirea patimilor lui Iisus. Cei care nu pot nu trebuie totuși să nu mănânce urzici și nici să pună oțet în mâncare, pentru că lui Iisus I s-a dat să bea oțet după ce a fost biciuit. În această zi nu se fac treburi în casă. Tradiția mai spune că dacă te scufunzi în Vinerea Mare în apă rece de trei ori, vei fi sănătos tot anul.
Sâmbăta Mare
Sâmbăta Mare este ultima zi de pregătire a Paștelui, când femeile gătesc majoritatea mâncărurilor, termină curățenia și pregătesc hainele noi pentru zilele de sărbătoare.
De obicei, în Sâmbăta Mare are loc și sacrificiul mielului, din carnea căruia se pregătesc drobul, friptura și borșul de miel, cele mai populare preparate de Paște.
Sâmbătă seara se pregătește coșul cu bucate ce va fi dus la biserică pentru sfințire. Apoi, oamenii merg la slujba de Înviere și iau lumina pe care o aduc acasă.
Ce nu trebuie să faci în Săptămâna Mare 2024?
În Săptămâna Mare se spune că nu este bine să se consume „urzici sau mâncăruri gătite cu oțet, pentru că Mântuitorul a fost bătut cu urzici și i s-au umezit buzele cu oțet, în loc de apă”, iar acest lucru este valabil în fiecare zi din săptămână.
Citește și: Joia Mare: Ce denie se citește în această zi din Săptămâna Patimilor?
Începând de luni și până sâmbătă noaptea se ține post, fiind ultima săptămâna din Postul Mare. În această săptămână mai este recomandată și abstinența conjugală. Nu este bine să te cerți cu cineva, de aceea este recomandat ca în Săptămâna Mare să încerci să fii o persoană mai bună, să îți ceri iertare de la persoanele cărora poate le-ai greșit sau să ierți.
Femeile nu coc în Vinerea Mare cozonaci, pâine, sau orice altceva, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului. Tot în Vinerea Mare, femeile nu cos, ca nu cumva să orbească. Femeile nu torc, nu țes și nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.