Joia Mare, zi care mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Joia Neagră sau Joia Patimilor, marchează momentul în care Iisus Hristos s-a așezat la Cina cea de Taină alături de apostoli. Joia Mare este una dintre cele mai importante zile din cadrul Săptămânii Patimilor sau a Săptămânii Mari, o perioadă extrem de prețioasă pentru creștinii ortodocși de pretutindeni.

Dogmele bisericești spun că Săptămâna Mare este o perioadă în care credincioșii se căiesc pentru păcatele lor, în care se roagă mai mult, postesc și încearcă să ia parte la mai multe

slujbe în cadrul bisericii. În această perioadă se citesc, printre alte rugăciuni speciale, și Deniile.

Denia care se citește în Joia Mare

Joia Mare este o zi cu o încărcătură spirituală foarte importantă pentru credincioși, în care acordă o mai mare importanță rugăciunii și se apropie mai mult de cele sfinte. Joia Mare este marcată de către Denia pe care preoții o citesc în acea zi la biserică.

Este vorba despre cea în care este povestită spălarea picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taină, care potrivit tradiției a avut loc în Joia Mare, dar și rugăciunea din Grădina Ghetsimani. Denia se încheie cu relatarea începutului patimilor.

Joia Mare mai este cunoscută și sub denumirea de Joia celor 12 Denii pentru că în timp ce este citită Denia din această zi sunt aprinse 12 lumânări, care sunt aprinse ulterior de creștini pe parcursul anului.

La această dată sunt citite cele 12 evanghelii ale patimilor lui Iisus Hristos. Potrivit tradiției ortodoxe, în Joia Mare nu se mai bat clopotele, doar toaca, iar în timpul slujbei sunt oficiate, pe lângă Denie, și Vecernia și Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

Citește și: Mesaje de Paște 2024: Hristos a Înviat! „Lumina Sfintei Învieri să pătrundă în sufletul şi în inimile voastre”

Potrivit tradiției, aceasta este ziua în care se vopsesc ouăle. Pe de altă parte, este foarte important ca în Joia Mare să nu se spele, să nu se folosească oțet și urzici în bucătărie, și asta pentru că legenda spune că Mântuitorul a fost chinuit de către soldați cu urzici, cu care a fost bătut, după care i s-a oferit să bea oțet atunci când a cerut apă.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești în Joia Mare

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă cu ucenicii Tăi şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut. Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi

Sângele Meu, ca să se ierte păcatele voastre”. Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.

Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.

Sursa: doxologia.ro