A fost panică în dimineața zilei de luni, 14 august 2023, în stațiunea Costinești. O explozie puternică a avut loc în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești, fiind vorba despre o mină marină. Turiștii care se aflau pe plajă s-au speriat, iar salvamarii au sunat imediat la 112. La fața locului a intervenit echipă de scafandri specializați în distrugerea de dispozitive explozive, iar zona respectivă a fost închisă.

Această veste i-a făcut pe salvamari să ridice steagul roșu, semn că scăldatul în mare este interzis.

Citește și: Speriați de bombardamente, românii de la graniță sunt gata să fugă. Oamenii se tem din ce în ce mai tare: „M-a afectat psihic”

Un tânăr de 18 ani s-a aflat la câțiva zeci de metri de locul exploziei și a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a acuzat că îl dor urechile din cauza zgomotului puternic.

Vestea că este vorba de o mină marină a circulat repede în stațiune. Un bărbat care se afla la o distanță de aproximativ 200 de metri de locul exploziei a comparat zgomotul cu unul al unui tun, precum cel văzut la festivitățile de Ziua Marinei.

„S-a auzit ca și cum s-a tras cu un tun de pe o fregată, cum a fost la Ziua Marinei, și am văzut un jet de apă și un fum negru.

Suflul exploziei a fost foarte puternic, am mers acolo, imediat a fugit acolo si salvamarul. În zona exploziei este o alee betonată și sunt pietre, iar mina probabil s-a izbit de ele și a explodat. Apă neagră și uleioasă a fost aruncată pe alee”, a spus turistul pentru un post de televiziune.

Alerta a fost dată în această dimineață, în jurul orei 09:10. Persoanele care se aflau în proximitatea digului au auzit o bubuitură puternică, care a fost urmată de un fum negru.

Autoritățile caută o a doua mină marină 

Explozia de lângă dig i-a alertat pe turiștii aflați în stațiunea Costinești. Autoritățile au semnalat faptul că este căutată a doua mină semnalată ca plutind în derivă. O echipă de scafandri EOD a intervenit și a plecat în cel mai scurt timp în căutarea minei. 

„Cu privire la explozia semnalată în această dimineață în zona digului din zona Costinești, Garda de Coastă verifică situația la fața locului.

Vă rugăm să va adresați către ei pentru detalii. În ceea ce privește cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeași zonă, vă informăm că Forțele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat in vederea evaluării situației și intervenției pentru neutralizare, in măsura în care mina este identificată", este mesajul transmis MApN.