Ziua Marinei 2023. Mai este foarte puțin până la Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai mari sărbători din Biserica Ortodoxă, cunoscută și drept Sfânta Maria Mare. Aceasta este prăznuită în fiecare an la data de 15 august, zi în care are loc și Ziua Marinei, eveniment care atrage la Constanța mii de români.

Ziua Mariei Române este sărbătorită în fiecare an încă din 2004, atunci când a fost instituită prin legea nr.

382 din data de 28 septembrie 2004. Chiar dacă nu este o sărbătoare religioasă, Ziua Marinei este în strânsă legătură cu praznicul Maicii Domnului care are loc în aceeași zi.

Ziua Marinei 2023: Programul evenimentelor de pe 15 august din România

Chiar dacă cele mai multe evenimente vor avea loc la Constanța, Ziua Marinei se sărbătorește în mai multe orașe din țară, inclusiv în Capitală.

Organizatorii au anunțat evenimente pentru Ziua Marinei încă de sâmbătă, 12 august. La Constanța a avut loc la această dată un concert al Muzicii Militare a Forțelor Navale. Evenimente au avut loc și în dimineața zilei de luni, 14 august, unde Ziua Recunoștinței a fost marcată de o ceremonie religioasă, care a avut loc la Monumentul „Crucea Marinarilor” de pe faleză.

Pentru prima dată în ultimii patru ani, românii care vin la Constanța de Sfânta Marie pot lua parte la cel mai mare spectacol naval din

țara noastră. Spectacolul pe mare va începe marți, 15 august, de la ora 10:00. Exercițiul naval „Forțele Navale Române 2023” va avea loc simultan în mai multe localități: Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea.

La Mangalia, evenimentele se vor desfășura în Portul Turistic și vor începe pe 15 august, la ora 10:00. Prima dată va avea loc un ceremonial militar în cadrul căruia comandantul Garnizoanei Mangalia, Mihai Dănilă, va fi întâmpinat de Garda de Onoare.

Ulterior va avea loc o ceremonie religioasă și exerciții militare.

Citește și: Posibil pericol pe litoral! Ce spun reprezentanții DSP: „Vorbim de cazuri izolate”

Pe parcursul zilei, cei care iau parte la Ziua Marinei pot să ia parte la jocurile marinărești și să privească exercițiile de forță și tehnicile de luptă pe care le vor demonstra. Retragerea marinarilor va avea loc la ora 21:00.

Marinarii vor avea torțe în mâini în Portul Turistic, în timp ce în Portul Militar se va aprinde pavoazul electric la nave. Ziua Marinei se va încheia doar după tradiționalul foc de artificii.

Ziua Marinei va fi sărbătorită pe 15 august și la Tulcea. Spre deosebire de alte localități, la Tulcea va fi un cadru mai restrâns, la Portul Militar. Organizatorii au motivat acest lucru prin lucrările de reabilitare a falezei care se desfășoară în această perioadă.

La Galați, evenimentele din data de 15 august vor debuta la ora 14:00. Acestea se vor desfășura în zona Elice, unde va avea loc ceremonia religioasă și militară. Aceasta va fi urmată de parada navelor militare și civile, intonarea Imnului Național al României, citirea Ordinului Comun al Ministerului Apărării Naționale, MAI și a Ministerului Transporturilor.

La Brăila, Ziua Marinei va începe pe 15 august la ora 10:00. Până la ora 13:00, pe faleză se vor desfășura exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești. Retragerea marinarilor va avea loc la ora 20:30, pe traseul Piața Independenței.

Ziua Marinei 2023 în București

În Capitală, evenimentele destinate Zilei Marinei au început încă din data de 11 august, la ARCUB, unde Forțele Navale Române prezintă până pe 15 august o colecție de pictură cu tematică marină, realizată de Alexandru Ghinea.

Citește și: Inconștiența era să îl coste viața. Un turist, la un pas de a fi atacat de ursul pe care a vrut să îl hrănească

Expoziția va fi deschisă între orele 17:00-22:00. De asemenea, va avea loc și o expoziție interactivă de noduri și lucrări de matelotaj, și alte obiecte specifice sferei marinărești.

Evenimentele de pe 15 august vor începe de la ora 09:00, când va începe un ceremonial militar și religios, la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I”, mai exact zona Debarcaderului din Herăstrău.