Marea a stricat vacanța turiștilor de pe litoralul românesc! Turiștii de pe litoral trăiesc sezonul plângerii. Apa mării a ajuns la o temperatură minimă record astfel că puțini sunt curajoșii care se încumetă să facă baie.

Oamenii sunt supărați din cale afară că au plătit bani grei pentru vacanță iar vremea îi ține în camerele de hotel. În schimb, biologii spun că fenomenul este unul normal.

„E prima dată când e atât de rece”, se plâng oamenii.

Ce înseamnă asta, mai exact? Între șaptesprezece și nouăsprezece grade celsius luni la prânz. Mulți turiști nu s-au mai întâlnit cu această situație, mai ales în plin sezon.

Marea a stricat vacanța turiștilor de pe litoralul românesc! Doar cei curajoși s-au încumetat să înoate

„Niciodată, nici măcar iarna când am băgat picioarele în apă nu era chiar în halul ăsta. Chiar nu mă așteptam, mi-a stricat vacanța”, spun turiștii. O apă atât de rece încât puțini s-au mai încumetat să înoate, iar băile în mare reprezintă o parte însemnată a distracției pe litoral.

„Foarte rece apa, din păcate nu am putut intra. Chiar dacă e cald, apa nu este caldă.

Copiii au intrat, dar noi nu”, se plâng oamenii.

Citește și: Oamenii vor cu orice preț să scape de căldură. Românii au apelat la nămol să se mai răcorească

Unii însă n-au lăsat ca temperatura apei să le strige concediul și au decis să intre în valuri. Alții au găsit alte metode pentru a-și salva concediul.

„Foarte rece apa, nu se poate face baie. Oribil! Fac tot ce poate se poate face pe plajă”, au mai spus oamenii.

Luni, pe douăzeci și patru iunie, apa avea douăzeci și cinci de grade. După o zi a scăzut brusc cu unsprezece grade. Atunci s-a atins cel mai scăzut nivel din timpul sezonului estival. De marți, douăzeci și cinci iulie s-a încălzit treptat iar ieri a ajuns la valori cuprinse între șaptesprezece și nouăsprezece grade.

„Vântul de sud și vântul de vest este un vânt care, să spunem așa, culege apa încălzită de pe litoral, din zonele cu apă puțin adâncă și o aruncă în larg. De acolo firește că apare fenomenul de downwelling apoi înlocuirea de apă rece și în felul acesta ajunge să se răcească. M-am uitat pe prognoză și încă avem vânt de sud, vânt de vest, încă sunt zile până sâmbătă se sucește puțin pe est iar dincolo de ziua de sâmbătă sperăm ca să avem să avem o

întoarcere a fenomenelor miologie normale”, a declarat Adrian Bîlbă, biolog marin.

Vom avea în weekend deja peste douăzeci de grade iar biologii cred că până la sfârșitul sezonului nu vor mai urma alte fluctuații.