Ministrul Mediului cere ca ursul brun să nu mai fie considerați specie protejată. O astfel de măsură ar permite vânarea mai multor exemplare. Activiștii de mediu spun însă că, înainte de a scoate arma, ar trebui să aflăm numărul urșilor și mai ales să stabilim ce suprafețe de pădure mai au la dispoziție animalele, în contextul defrișărilor masive.

Ministrul Mediului speră că problema urșilor agresivi se va rezolva prin vânarea lor

Imaginile surprinse pe Drumul Național care străbate localitatea Moisei din Maramureș arată cum un șofer a stat mai bine de un minut în spatele ursului, o urmărire care a agitat animalul și l-a făcut și mai periculos. În Covasna, într-o zonă turistică, un alt exemplar a fost filmat în timp ce căuta mâncare prin tomberoane. De astfel de imagini se folosesc cei care susțin controlul urșilor prin vânătoare. Ministrul Mediului cere ca statutul de specie protejată să fie reevaluat în cazul ursului brun.

Momentan Comisia Europeană a refuzat.

Am cerut un punct de vedere de la Ministerul Mediului dar am fost refuzați. Nu știm câți urși sunt în România, o recunosc și autoritățile. Ar putea fi 5000 sau chiar peste 8000 de exemplare.

Activiștii de mediu spun că ar trebui luate măsuri înainte de a vorbi de vânătoare: „Nu știm câți urși sunt în România.

Ar trebui numărătoare aia care se promite de ani de zile și se tot amână de către toți miniștrii, care încă nu s-a terminat și nu știm în ce stadiu e. Ar trebui să se știe o repartiție a urșilor, ar trebui după aceea socotită aria forestieră care a mai rămas, apoi trebuie educația populației.”

O greșeală evidentă este situația de luni de pe Transfăgărășan, când o turistă de 72 de ani a încercat să facă o fotografie unui urs.

Femeia a fost rănită și a ajuns la spital. Urșii nu trebuie sub nicio formă hrăniți de turiști, iar tomberoanele securizate sunt necesare în zonele de munte.