Românii s-au mobilizat la vot în ciuda caniculei, iar rezultatele au devenit cunoscute. PSD și PNL au obținut cele mai multe mandate, însă partidele de extremă dreapta câștigă teren și în România, reflectând o tendință europeană. AUR a ocupat locul doi, urmat de alianța Dreapta Unită. În urma acestor alegeri, liderul USR, Cătălin Drulă, și-a dat demisia.

Surprize și demisii în urma alegerilor europene

Tot ieri am votat și pentru aleșii care ne vor reprezenta interesele la Bruxelles cu o mobilizare mai bună decât acum cinci ani în ciuda caniculei,

știm cine va ajunge în inima Europei. PSD și PNL a obținut cele mai multe mandate, dar la fel ca în restul Europei și la noi partidele de extremă dreapta câștigă teren.

AUR au obținut locul doi la europarlamentare după coaliția PSD PNL în timp ce alianța Dreapta Unită s-a clasat pe poziția a treia. Un eșec care s-a lăsat cu demisia liderului USR Cătălin Drulă și UDMR-iștii au stat cu inima strânsă, dar au reușit să treacă pragul celor cinci procente.

Surpriza vine de la partidul Dianei Șoșoacă.

Vocea senatoarei se va auzi așadar și la Bruxelles. Va merge împreună cu prietenul ei cel mai bun Luiz Lazarus. Bucuria victoriei partidelor extremiste în țările considerate motoarele Europei duce la decizii șoc pe bătrânul continent. La Paris președintele Emmanuel Macro nu se poate împăca, cu ideea și anunță dizolvarea parlamentului.

Citește și: VIDEO Nicușor Dan câștigă din nou Primăria Capitalei, iar alegerile locale aduc schimbări spectaculoase

Decizia lui Macron o bucură și mai tare pe Marin Lopen, cea care a condus mult timp partidul de extremă dreapta, care a triumfat acum. Francezii i-au votat, dar tot ei se declară șocați. Decizia lui Macron de a dizolva parlamentul poate aduce însă o lovitură de bumerang, dacă victoria extremiștilor se repetă, președintele va rămâne fără susținere.

Și în Belgia rezultatele surprinzătoare ale extremei drepte au dus la demisia premierului care abia și-a putut abține lacrimile în momentul în care i-a felicitat pe câștigători.

Liderul formațiunii de extremă dreapta vorbește deja despre Belgia la trecut. Extrema dreapta a reușit rezultate surprinzătoare și în Austria, Olanda sau Germania.