Pentru prima oară în educația românească, meditațiile au ajuns subiect de ancheta procurorilor. Corpul de control al Ministerului Învățământului a cerut anchetă penală pentru meditații ilegale la Colegiul Goethe, acolo unde a descoperit că elevii erau obligați să facă meditații plătite cu profesorul de la clasa lor, ca să ia note bune la ore. Ancheta care viza meditațiile ilegale la Colegiul german Goethe din Capitală a fost declanșată după ce un părinte a sesizat oficial că un cadru didactic face pregătire contra-cost cu elevii de la clasa la care predă.

Citește și: Profesorii trebuie să declare meditațiile! Nu vor mai putea face pregătiri particulare cu elevii de la clasă

„Noi avem foarte multe situații în care profesorii de la clasă constrâng și sunt mai multe metode de constrângere. Sunt profesori care fac meditație cu elevii de la clasă în număr mare și la testarea scrisă, făcând medicație cu el, se așteaptă la tipul de subiecte pe care trebuie să le primească”,

a declarat Iulian Cristache, președinte asociație părinți.

Noua lege a Educației le interzice profesorilor să facă meditații în particular cu elevii lor 

Noua lege a Educației interzice profesorilor să facă pregătire în particular contra-cost cu elevii de la clasă. În plus, aceștia sunt obligați să depună anual o declarație de interese în care să scrie explicit că nu fac meditații cu proprii elevi.

Drept urmare, corpul de control al Ministerului Educației a cerut o anchetă penală suspectând că evaluările și deci notele elevilor erau condiționate de participarea lor la meditațiile organizate de un centru, unde profesoara lor era administrator.

„Este pentru prima dată când corpul de control al ministerului educației sesizează parchetul în urma neregulilor găsite în incinta școlii, astfel că profesoara de limba germană va fi cercetată disciplinar pentru încălcarea codului de etic al profesorilor.

Ea riscă suspendarea de la catedră o pentru o perioadă de până la șapte ani”, a declarat reporterul NEWSTIME.

Meditațiile contra-cost date elevilor de la propria clasă sunt considerate de legea învățământului preuniversitar abateri disciplinare. „Ar putea, de exemplu, profesori de aceeași specialitate să facă un schimb de lei. Pe sistemul tu îi iei pe ai mei de la clasă, dar tot cu obligativitate, eu îi preiau pe ai tăi de la clasă”,

a declarat Ion Ovidiu Pânișoară, expert în Educație.

Iar acest lucru deja se întâmplă, mai ales că părinții merg întotdeauna după recomandări. După ce controlul a început la unitatea școlară, cele trei directoare și-au anunțat demisiile, iar profesorii din liceu au refuzat timp de o zi să mai intre la ore. La scurt timp, directoarele și-au retras demisiile. Până la difuzarea acestui material, nu am primit o reacție din partea Colegiului Goethe.