După inundațiile severe din Europa ciclonul Boris a adus cantități uriașe de precipitații, iar acestea au influențat și debitul fluviului. Specialistul în schimbări climatice, Alex Trandafir, a explicat că România nu trebuie să se teamă, deși țările din Europa Centrală sunt încă sub avertizări.
Ce a spus Alex Trifan, specialist în schimbări climatice, despre inundațiile din Europa
România va mai avea precipitații până spre joi-vineri, dar în cantități reduse, de aproximativ 20-30 de litri pe metru pătrat.
Citește și: VIDEO Un bărbat a traversat Bosforul pe o frânghie! A ajuns din Asia în Europa, în timp record
„În acest moment nu ar trebui să ne temem, deși țările din Europa Centrală încă sunt sub avertizări. România scapă de ceea ce a fost mai greu, adică încă sunt așteptate precipitații până undeva spre joi-vineri, dar vorbim despre cantități mult mai mici, adică undeva la 20-30 de litri pe metru pătrat. În sine, ciclonul este un fenomen normal, în special pentru perioada asta din an. De fapt ce este un ciclon? Este o zonă de presiune foarte, foarte scăzută, care se deplasează și în deplasarea sa aduce de obicei cantități mari de precipitații. În cazul de față am avut practic o masă de aer foarte rece din zona polară care a coborât în zona mării mediterane și a favorizat de fapt ăă formarea acestui ciclon. Ce a fost diferit față de alte situații de acest fel din ultimii ani, a fost și temperatura suprafețe Mării Mediterane, care, poate că știm a ajuns la valori record luna august de 29-30 de grade pe suprafețe extinse. Practic când avem și temperaturile extrem de ridicate ale mărilor este ca și cum am pune un ingredient în plus față de toate ingredientele celelalte de formare a ciclonului și practic a dus la intensificarea lui și exact cum a spus la caracterul său extrem de puternic și intens față de alte situații de cicloni din anii anteriori”, a spus Alex Trandafir, specialistul în schimbări climatice.