Se ajunge în această situație deoarece substanțele care se folosesc în compoziția pastilelor pentru răceală sau dureri de cap dau rezultate fals pozitive la testele antidrog. O listă întreagă de medicamente îi poate lăsa pe șoferi direct pietoni.
Medicamentele care ies pozitive la drug test
În ultimele zile tot mai mulți clienți se interesează în farmacii dacă pastilele pe care le utilizează pot da un rezultat fals pozitiv la testul antidrog al polițiștilor rutieri.
Pastilele care dau rezultate fals pozitive la testele rapide sunt numeroase și pentru multe dintre ele nici măcar nu este nevoie de o rețetă de la medic. Vorbim despre medicamente pentru răceală și gripă care conțin pseudoefedrină, dar și despre cele care au codeină, precum analgezicele și tratamentul cu antialergice sau cel pentru diabet poate da un rezultat similar.
Citește și: VIDEO Învățătoarea dispărută din Buzău este căutată cu elicopterul în râpe. Familia speră la o minune
În principiu aceste medicamente sunt inscripționate astfel încât să fie recunoscute mai ușor. Dacă pe cutia de medicamente vedeți un triunghi de culoare albă cu vârful în sus și cu laturile de culoare roșie, iar în mijloc semnul exclamării de culoare neagră mare, exact aceste pastile pot pozitiva testul antidrog.
Astfel, aceste pastile dau un rezultat fals pozitiv pentru că între substanțele utilizate în compoziția lor și droguri există o moleculă comună, iar aparatul nu face distincție între acestea. „De exemplu codeină, care se află în foarte multe medicamente de tip OTC, adică care sunt eliberate din farmacie și nu necesită prescripție medicală, care pe lângă substanțe precum ibuprofen conțin și această codeină, are aceeași structură moleculară sau o structură moleculară similară cu heroina de exemplu sau cu morfina. Foarte multe medicamente pot cauza somnolență de aici și practic și contraindicația trafic sau în muncile care necesită atenție, somnolență, dar poate fi vorba și bineînțeles de efectul opus, adică de o psihoagitație.”
Șoferii stau cu frică în trafic
Șoferii sunt indignați pentru că pentru un banal tratament își riscă permisul de conducere. „Da, stau așa un pic cu frică și nu mi se pare normal că rămâi doi ani până se soluționează, rămâi fără permis din cauza faptului că ai luat un medicament pentru durere de cap.”
Citește și: VIDEO Românii din diaspora, turiști la ei acasă. Țara natală a devenit pentru oameni o destinație de vacanță
Alții, în schimb spun că vor fi mai atenți. „Cred că este obligația noastră să cerem mai multe informații, să înțelegem dacă sunt medicamente care ar putea avea un efect ulterior și dacă ar putea să ne iasă un rezultat pozitiv la destul de drug test”
Anul trecut 62% dintre drug testele rapide cu rezultat pozitiv au fost confirmate și de către analizele de sânge.