Creșterile de prețuri se reflectă direct în portofele, iar produsele care altădată erau nelipsite din meniuri sunt acum privite doar în vitrine. Iar veștile proaste nu se opresc aici.
În fața prețurilor care tot cresc, oamenii au deprins un nou obicei: se uită, analizează bine costul, dar aleg să își pună pofta în cui și să meargă la altă vitrină. Cumpărătorii au redefinit luxul pe baza etichetelor de la raft, iar în această categorie intră și multe produse de bază.
Chiar și o pungă de fasole poate costa cât o jumătate de kilogram de carne sau chiar mai mult. Unii clienți spun că au renunțat la anumite alimente și caută alternative mai ieftine.
Citește și: Horoscop weekend 22-23 februarie. O zodie va reuși să iasă din zona de confort
Valul de scumpiri nu s-a încheiat, chiar dacă inflația și-a temperat ritmul de creștere.
„Uleiul mi se pare că a urcat rău la preț. M-am uitat chiar acum și și la celelalte produse s-a urcat prețul, în loc să scadă. Peștele e scump, nu putem să-l luăm. S-a scumpit. Ce să mai luăm mai ieftin? Că nu găsim nimic.”
Cumpărăturile de la supermarket au devenit, de fapt, o adevărată vânătoare de promoții. Scăderea puterii de cumpărare a făcut ca cele mai vândute produse să fie cele care le amintesc oamenilor de anii ’90: cartofii, orezul, margarina și parizerul. Acestea sunt cele mai ieftine și, bineînțeles, se vând cel mai bine.
Însă părerile cumpărătorilor din magazine se contrazic cu datele oficiale.
Guvernatorul BNR anunță că România nu mai este campioana Uniunii Europene la inflație. Potrivit statisticilor din luna ianuarie, rata inflației a fost de 4,95%.