21 de cutremure în mai puțin de o oră și peste 80 în prima zi a anului au lovit Japonia. Cel mai puternic seism a măsurat 7,6 pe scara Richter, iar pagubele materiale sunt imense. Centrul Japoniei a fost afectat de 155 de cutremure care s-au produs de luni de la ora locală 16.00 (9.00, ora României) și până marți la ora locală 9.00, potrivit JMA, agenția meteorologică japoneză. Sute de oameni au fost răniți și se îndreaptă cu greutate spre spitale din cauza drumurilor distruse de cutremure.

Citește și: Japonia, lovită de un cutremur de 7,6 grade în prima zi din an! A fost emisă alertă de tsunami, iar oamenii au primit ordin de evacuare

Încă nu se cunoaște numărul exact al celor blocați în casele care au fost dărâmate. În orele următoare ale cutremurului, riscul producerii de sunam este extrem de ridicat. La ora 09:10 ora României, un cutremur de 7,6 s a produs în Japonia, la o adâncime de numai 10 kilometri, iar urmările au fost extrem de grave.

În mai puțin de o oră, alte douăzeci de replici cu magnitudinea de peste 4 grade au adus panica în mai multe regiuni, iar unda de șoc s-a resimțit inclusiv în capitala Tokyo. În Peninsula Noto nu s-a mai produs niciodată un seism de o asemenea amploare. Imaginile surprinse de martorii de la fața locului sunt ca după un adevărat război. Drumurile au fost crăpate, mai multe clădiri grav avariate, iar peste 36.000

de gospodării au rămas fără curent electric, după ce mai mulți stâlpi de înaltă tensiune s-au prăbușit. Un video surprins la o stație de metrou arată trepidația extrem de puternică. O altă filmare dintr-o clădire arată cum oamenii încearcă să se adăpostească sub mese.

Care este bilanțul morților în urma cutremurului din Japonia? 

Pagubele imense sunt greu de estimat, iar numărul victimelor crește de la o oră la alta.

Autoritățile japoneze au anunțat marți, 2 ianuarie 2024, că bilanțul cutremurelor care au lovit luni Japonia a crescut la cel puțin 48 de morți. Spitalele sunt deja pline cu oameni răniți, dar șoselele avariate îngreunează accesul către unitățile de urgență. Unele autostrăzi și drumuri au fost închise. Autoritățile din zonele lovite de furia naturii au avertizat locuitorii să plece către altitudini mai mari, din cauza probabilității ridicate de producere a unor tsunami.

Mai multe porturi au fost deja lovite de valuri de peste un metru, dar acestea pot fi doar începutul. Posturile TV au anunțat că valurile pot depăși chiar și cinci metri înălțime. Și în Rusia și Coreea de Sud, teama aparițiilor unor tsunami este la un nivel extrem de ridicat. Autoritățile avertizează că alte cutremure se pot produce.