Japonia a început joi, 24 august 2023, să deverseze în Oceanul Pacific apa contaminată de la centrala nucleară de la Fukushima. Acțiunea are loc în ciuda protestelor venite din partea pescarilor activiștilor de mediu și a guvernului chinez. Toți se tem că peștele din ocean va deveni radioactiv. Japonia asigură însă că apa va fi eliberată în cantități foarte mici timp de zeci de ani de acum încolo și nu va afecta mediul înconjurător.

Operațiunea nu poate fi amânată, a anunțat premierul Japoniei, înainte ca o cantitate uriașă de apă contaminată să fie deversată în Oceanul Pacific.

Citește și: Criză de medicamente pentru diabetici! Femei din întreaga lume încearcă să slăbească miraculos cu ajutorul lor

Vorbim despre 1,33 de milioane de metri cubi de apă contaminată, care provin de la răcirea reactoarelor nucleare de la Fukushima, pentru care nu mai există spațiu de depozitare.

O parte din această apă a fost folosită pe 11 martie 2011 pentru topirea combustibilului nuclear la trei dintre cele șase reactoare ale centralei, după ce tsunami a fost declanșat de un cutremur cu magnitudinea de nouă.

După evenimentul considerat al doilea cel mai grav dezastru nuclear din lume, după Cernobîl, apa a rămas contaminată cu tritium, un izotop de hidrogen radioactiv. China este cea mai puternică voce, care în acest context acuză Japonia că nu ar fi filtrat apa până la un nivel sigur și nu a acceptat o supraveghere internațională strictă

la acțiune.

China amenință că va interzice total importul de pește din Japonia 

China anunță că va interzice total importul de pește din Japonia dacă deversarea continuă. O serie de proteste au fost organizate în Coreea de Sud, China și chiar în Japonia, iar grupul ecologist Green Peace anunță că „suntem profund dezamăgiți și revoltați de anunțul făcut de Guvernul Japoniei privind deversarea de apă cu substanțe radioactive în ocean.

Decizia ignoră dovezi științifice, violează drepturile omului pentru comunitățile din Japonia și din regiunea Pacificului și nu respectă legislația internațională maritimă”.

Compania Tokyo Electric Power anunță că inițial apa va fi diluată și eliberată în cantități mai mici, cu verificări suplimentare, iar întregul proces va dura 30 de ani, astfel încât impactul să fie insesizabil. Deversarea a fost aprobată de autoritatea japoneză de reglementare în domeniul nuclear, în timp ce agenția internațională pentru energie atomică precizează că impactul va fi neglijabil.