Este alertă într-o școală din Capitală. Elevii se plâng că sunt ciupiți de ploșnițe în timpul orelor și, mai mult decât atât, au ajuns să ducă insectele pe haine acasă. În timp ce acești paraziți par să fie imuni chiar și la dezinsecții, specialiștii avertizează că ploșnițele pot ascunde amenințări și mai mari pentru sănătatea copiilor.

Coșmarul elevilor care învață la o școală din Sectorul 5 al Capitalei ar fi început în urmă cu trei săptămâni.

De atunci și până acum, ploșnițele nu doar că s-au înmulțit, dar mulți dintre copii au și ajuns acasă cu insectele parazite.

„Părinții mei mi-au spus să nu mai vin la școală din cauza asta”, „Mulți copii le-au adus acasă, chiar acum am văzut una pe pantaloni și am omorât-o”, „Pe mine m-a ciupit, am tot avut ciupituri pe picioare, pe mâini”, spun elevii.

Deși conducerea școlii spune că nu a asistat nepăsătoare, teroarea continuă.

„La începutul lunii s-a făcut dezinsecția în sălile de clasă, iar la două săptămâni procesul s-a reluat, însă problema nu s-a rezolvat pentru că elevii s-au întors cu ploșnițele acasă. Autoritățile anunță acum o a treia rundă de dezinsecție”, a precizat Alexandra Cosman, reporter Kanal D.

Specialiștii avertizează că prezența ploșnițelor ascunde de obicei și alți factori care pot pune sănătatea copiilor în pericol.

„Faptul că ele există înseamnă că sunt niște probleme legate de igienă și în mod clar atunci pot să apară și alte probleme de sănătate și înseamnă că, așa cum există ploșnițele, există foarte probabil și alte probleme: toxiinfecții alimentare, poate fi vorba de lipsa de igienă a alimentului”, spune Adrian Marinescu, medic infecționist.

Invazia ploșnițelor de la școala din Capitală nu este nicidecum un caz izolat.

În ultimul timp, tot mai mulți bucureștenii s-au plâns de atacul acestor insecte.

„M-am trezit cu ploșnițe acasă, de unde le-am luat, nu știu. Am fost la mare, m-am gândit că poate le-am adus de acolo”, spune o localnică.

Pentru a avea o imagine cât mai clară a infestării cu ploșnițe în București, o firmă de dezinsecții a făcut publică o hartă cu zonele în care a intervenit pentru a scăpa de ele.

Practic, în ultimul an a fost nevoie de intervenții peste tot în oraș. Specialiștii spun că, în ultimele luni, ploșnițele au fost aduse și din vacanță, mai ales din destinații precum Paris, acolo unde 11% din gospodării au fost invadate în vară de astfel de insecte.