Examenul la română de la Evaluarea Națională s-a terminat cu anchetă în Maramureș, asta după ce de la o școală din Baia Mare s-au aflat subiectele la o jumătate de oră de la startul probei. Între timp, absolvenții claselor a opta spun că li s-a îndeplinit cea mai mare dorință și nu le-a picat genul liric de care se temeau cel mai mult.

La proba de astăzi nu s-au prezentat mai bine de șapte mii de elevi, iar alți peste 15 mii care au început anul școlar nici nu au fost

înscriși la Evaluarea Națională.

Evaluarea Națională a fost o adevărată emoție pentru elevi

Copiii și părinții deopotrivă au simțit din plin emoțiile primei zile a evaluării naționale. Proba susținută, examenul la limba și literatura română. Absolvenții clasa a opta a avut o singură dorință să nu le pice genul liric.

„De ce ne frică de liric? E greu și probabil nu l-am învățat așa bine, așa că Dumnezeu cu mila să ne dea jurnal”, a spus unul dintre elevi.

„Mie nu mi-e frică la fel de mult că știu că dacă eu nu m-am pregătit nici el nu s-a pregătit, nici ea nu s a pregătit, nu s a pregătit nimeni, deci suntem la fel toți”

După două ore au ieșit din sălile de examen fericiți că rugile au fost ascultate. Pentru al doilea subiect absolvenții de clasa a opta au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să caracterizeze un personaj din „Cireșarii”.

De fericire că au scăpat unii s-au și îmbrățișat.

„A picat caracterizare ceea ce îi mulțumesc lui Dumnezeu” „Fix asta mi-am dorit să pice și am avut foarte mult noroc. Deci cred că peste 9,50 cam așa”, a spus o elevă.

Pentru prima oară lucrările au fost scanate digital și vor fi corectate online. Nu toți însă au fost mulțumiți de subiectele primite. „A fost rezonabil, deși nu prea îmi place mie caracterizarea”.

Conform datelor transmise de inspectoratele școlare 160 de mii de absolvenți de clasa a opta au fost înscriși la Evaluare Națională.

Totuși, datele de la Ministerul Educației arată că la începutul anului școlar erau peste 176 de mii de elevi, asta înseamnă că mai bine de 15 mii de elevi fie nu au terminat clasa a opta, fie nu au fost înscriși la examen din diferite motive.

Joi urmează proba la matematică, mediile se vor anunța pe 4 iulie, iar rezultatele finale după contestații vor fi afișate pe nouă iulie. Este al doilea an în care pentru admiterea computerizată la liceu nu se mai ține cont de media claselor gimnaziale.