Degeaba avem cele mai curate legume din Uniunea Europeană, pentru că mulți cumpărători le aleg pe cele de import. Atrași de aspectul frumos, fermierii spun că oamenii întorc spatele și la cea mai mică imperfecțiune, iar sute de kilograme de fructe și legume ajung să se strice pe tarabe.

Citește și: După pască și drob, bucureștenii au ieșit la grătar. Cu ce au înlocuit mâncarea tradițională: „Ceva ceafă de porc, cotlet, cârnați, mici”

Roșii cu defecte, căpșune mai mici și cireșe pătate se găsesc din belșug pe tarabe, doar că nu au așa căutare precum suratele lor, care arată frumos. Asta caută mai toți cumpărătorii atunci când vine vorba de fructe și legume.

Roadele trebuie să fie fără semne și, dacă se poate, cât mai mari, doar că nu prea este posibil în cazul celor nestropite. Să luăm de exemplu merele, cele de Voinești sunt moi și lovite pe alocuri.

În timp ce cele aduse din Polonia arată ferm și cu aspect lucios, iar oamenii le aleg pe cele din urmă. Situația se repetă și la roșii. Cele cultivate pe meleagurile noastre sunt mici și deformate.

Țara din Uniunea Europeană care folosește cele mai multe pesticide 

În schimb, cele din Olanda n-au cum să nu îți atragă privirea și să îți deschidă portofelul.

Potrivit Eurostat, Olanda este țara din Uniunea Europeană care folosește cea mai mare cantitate de pesticide, de 17 ori mai multe decât fermierii români. La fel de mult sunt stropite și fructele sau legumele din Italia, Belgia, Germania, Spania și Austria.

Concret, dacă în Olanda sunt folosite 11 kilograme de pesticide la hectar, în România, cantitatea este de 700 de grame. De aici vine și minusul legat de aspect, roadele tratate trec cu brio testul timpului.

Cât de aspectuoase sunt fructele și legumele de peste hotare, pe atât sunt de periculoase spun specialiștii.

„Problema este cu substanțele care sunt folosite împotriva dăunătorilor, deci practic ele sunt în fond niște otrăvuri. Consumul pe termen mult mai îndelungat poate să fie legat și de apariția unor cancere”, a declarat. Peste 1.000 de pesticide sunt folosite la nivel global.