Inflația scade, dar prețurile continuă să crească. Aceasta este realitatea pe care o trăiesc în continuare românii. Cu toate că rata inflației a scăzut sub șase procente, în topul scumpirilor se află serviciile, dar și diverse produse indispensabile, cum ar fi detergenții sau medicamentele. Specialiștii spun că nu vom asista prea curând la scăderi de prețuri la raft. Detergenții ne ard în continuare cel mai rău la buzunare, arată datele Institutului Național de Statistică, cu aproximativ 25% s-au scumpit în ultimul an.

Citește și: VIDEO România, campioană la inflație în UE! Previziunea făcută de BNR pentru perioada următoare

Siderat de prețul mare al detergentului a fost și premierul Marcel Ciolacu, care i-a cerut șefului consiliului concurenței să înceapă o anchetă. Cu toate că inflația scade de la lună la lună, anumite produse continuă să se scumpească. Dintre alimente, majorări importante se resimt la carnea de bovine și porc, dar și la cartofi.

Există totuși și vești bune, unele prețuri pare că au intrat la apă.

„În ultimul an, cea mai mare scădere de preț s-a înregistrat la făină și mălai, cu aproximativ 30% și uleiul este mai ieftin cu circa 23%, iar zahărul ne scoate mai puțini bani în buzunare cu 10%”, a declarat reporterul NEWSTIME.

Medicamentele, în topul scumpirilor 

Deși unele alimente s-au ieftinit în teorie, oamenii nu resimt acest lucru în buzunare. Și prețul medicamentelor este amețitor, unii oameni spun că jumătate din pensie se duce numai pe medicamente. Pentru serviciile poștale și de curierat plătim, de asemenea, mai mult cu peste 26%, arată datele. Principala cauză a evoluției tarifelor o reprezintă creșterea cheltuielilor salariale.

Prognoza inițială a Băncii Naționale arăta că până la finalul anului ar trebui să ajungem la o inflație de 4,7%.

Acum, reprezentanții BNR au transmis că reducerea inflației se va face mai lent și nu este sigur că se va atinge ținta propusă.