De anul viitor s-ar putea aplica o cotă unică de TVA pentru toate produsele. Cel puțin asta ne cere Comisia Europeană, însă nu este clar cu cât ar putea fi taxate bunurile, dar cert este că orice majorare a acestor taxe ar duce la o nouă explozie a inflației, care ne va afecta pe toți. Acum se aplică trei praguri de TVA, de 5%, de 9% și 19%.
Cel mai mic procent se aplică pentru o categorie limitată de produse: alimentele bio, lemnele pentru foc și biletele la muzee. Introducerea unei cote unice de TVA s-ar putea vedea cel mai bine în aceste categorii. De exemplu, un metru ster de lemne costă 1.000
Dacă s-ar majora TVA-ul la 21%, prețul lor ar crește cu 150 de lei. Trecem la categoria de 9%. Atât sunt taxate mai toate alimentele din magazin de la mezeluri, fructe, legume, carne sau ulei.
„Din acest preț de cinci lei, TVA-ul reprezintă 40 de bani. Dacă ar fi ca prazul să fie taxat cu 19%, atunci prețul ar crește cu aproximativ 50 de bani”,
a declarat reporterul Georgiana Grimm.Cât ar putea ajunge coșul de cumpărături, după creșterea TVA-ului?
Facem și un calcul la coșul de cumpărături pentru o lună. Acum, pe strictul necesar dăm 1.300 sute de lei. Creșterea TVA-ului ar aduce o scumpire de 150 de lei.
Restul bunurilor și serviciilor sunt taxate cu 19%. Să luăm ca exemplu o geacă de iarnă, care costă 500 de lei. Dacă TVA-ul s-ar majora la 21%. Prețul acesteia ar crește cu aproape 10 lei. La prima vedere nu pare așa mult, dar vorbim despre o creștere care s-ar aplica pentru tot ce ne înconjoară.
„Posibila creștere a TVA din 2025 demonstrează, dacă mai era nevoie, că statul încearcă să își rezolve problema deficitului nu din scăderea cheltuielilor, ci din creșterea taxelor”,
Dintre toate țările, din Uniunea Europeană, Luxemburg are cel mai mic TVA, de 16%. Noi, germanii și ciprioții avem cota standard de 19%. Restul statelor taxează bunurile și serviciile cu procente între 20-27%.