Ministrul Agriculturii a pus gând rău celor mai ieftine alimente din supermarket. Florin Barbu a spus că ar scoate de la raft produsele marcă proprie a comerciantului. Nu sunt competitive, susține acesta, dar clienții care au ajuns să cumpere doar ce e mai ieftin nu sunt de acord cu propunerea ministrului. În marile magazine, pentru aproape fiecare aliment există alternative sub marca proprie. De la făină, mălai, ulei, paste, dulciuri, snacks-uri, lactate și până la carne.

Citește și: VIDEO Plafonare la 14 alimente, scumpiri la celelalte! Cum vrea Ministerul Agriculturii să rezolve această problemă?

„În cazul lactatelor vedem diferențe semnificative. De exemplu, litrul de lapte bătut costă 5,5 de lei, iar cel de brand e dublu. Alimentele de brand sunt în medie cu 30% mai scumpe față de marca proprie. Și la produsele din carne vedem diferențe de preț.

Să luăm ca exemplu salamul bănățean. Salamul de brand costă cu 60% mai mult decât cel marcă proprie”,
a transmis Georgiana Grimm, reporterul Știrilor Kanal D.

Despre aceste alimente ieftine a spus ministrul Agriculturii că le-ar scoate de la raft. „Din punctul meu de vedere, ca ministru al Agriculturii, aș scoate marca proprie definitv din comerț pentru a se crea o relație comercială corectă ”,

a explicat ministrul Agriculturii.

De ce sunt produsele de marcă proprie mai ieftine?

Produsele sub marcă proprie sunt mai ieftine pentru că nu au cheltuieli de marketing, dar și pentru că sunt scutite de anumite taxe pe care le plătesc celelalte branduri care vor un loc mai bun la raft.

„Ele fiind făcute de producător, special pentru retailer, e clar că retailer-ul nu și poate percepe singur taxe de raft.

Ele au marjă de adaos foarte mici. Când ne uităm, ele sunt aproape de prețul de livrare de la procesator”, a declarat un specialist.

În timp ce raioanele sunt pline cu produse ce aparțin de marca magazinului, micii producători locali au mari probleme în a-și impune produsele pe rafturi. Vânzările produselor sub marcă proprie au crescut cu aproape 20% anul trecut.