Legat de prețuri vin vești bune și vești proaste. Începem cu cea bună: inflația continuă să scadă. Vestea proastă: sunt câteva produse care au înregistrat scumpiri uriașe. Este vorba despre detergenți și medicamente, care costă cu 25% mai mult față de anul trecut. Dacă în cazul detergenților oamenii recunosc că spală mai rar, la medicamente aceștia spun că nu pot renunța.

În cea mai mare piață din Capitală cumpărătorii cercetează cu atenție rafturile cu detergenți.

După câteva priviri, concluzia e clară: „Sunt foarte, foarte scumpi!”

Dintre toate produsele, detergenții s-au scumpit cel mai mult, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică. Față de anul trecut prețul lor a crescut cu aproape 25%. Concret, dacă anul trecut dădeam 70 de lei pentru un detergent lichid cu 54 de spălări, acum același produs costă cu 17 lei mai mult: „E scump, e scump.

Trebuie bani ca să ajungem să cumpărăm și dero și mâncare.”

Din cauza prețurilor mari, mulți recunosc că s-au văzut nevoiți să spele mai rar: „Nu mai punem balsam atât, punem jumătate. Mai des de două săptămâni n-ajung, nu pun mașina de spălat.”

Foarte mult a crescut și prețul medicamentelor. Statistica oficială arată că acestea s-au scumpit cu 24%. Cei mai loviți de această scumpire sunt bătrânii și cei cu boli cronice, care nu pot renunța la tratament.

„Am luat de aici niște vitamine pentru ochi și erau 90 de lei și când am mai luat, acum vreo săptămână, am dat 114. Verile mergeam la mare, la o stațiune, că sunt pensionară la 74 de ani pe care îi am. Acum am mai renunțat”, spune o femeie. 

În topul scumpirilor se află și cosmeticele, cărțile și încălțămintea.

Dacă vorbim de alimente, conservele cu fructe, carnea de vită și cafeaua au cele mai mari creșteri de preț, de aproximativ 10%. Per total însă, inflația este în scădere, arată cifrele oficiale. A ajuns la pragul de 6,6%, față de 7,1%, cât a fost în februarie.

„Vestea bună este că în lunile următoare creșterea prețurilor va continua să se tempereze. Altfel spus, nu vom mai vedea scumpiri foarte mari de la o lună la alta”,

spune economistul Adrian Negrescu.  

Conform estimărilor Băncii Naționale, inflația ar urma să coboare la 5% la finalul acestui an.