Serviciile de înfrumusețare oferite la domiciliul clientului trebuie impozitate, anunță reprezentanții ANAF, în caz contrar frizerii și coafezele riscă amenzi usturătoare. Este un domeniu în care profesioniștii aleg să lucreze pe cont propriu, fără să achite taxe, iar în saloane se găsesc tot mai greu angajați.

Frizerii, manichiuristele și coafezele care lucrează pe cont propriu, acasă ori la domiciliul clientului, oferă prețuri mai mici decât la un salon.

„O fac acasă, am o prietenă care face și îmi e mai rentabil pentru că am bebelușul de cinci luni și îmi e ok ca timp și ca preț”, spune o clientă.

Cei care lucrează în acest fel au fost luați la țintă de ANAF, momentan printr-o campanie de informare legată de plata taxelor.

„La cineva acasă și merg cam de un an de zile. Ma simt mai confortabil acasă la cineva”, „Pentru că îmi e prietenă mi-e mult mai ok, pentru că sunt mai deschisă. Nu vreau să stau două ore cu cineva fără să am un discurs. Prețul e total altfel și mi-e aproape și de casă”, mai spun câteva femei care apelează la servicii de înfrumusețare la domiciliu.

Cei care se ocupă de înfrumusețare și întreținere corporală trebuie să achite impozit pe venit și chiar dări la sănătate și pensii în funcție de încasări. Ne mutăm în salonul de înfrumusețare al Nataliei. Nu este doar antreprenor, ci muncește zi de zi aici. Personalul e greu de găsit în domeniu.

„Poate reprezenta o concurență neloială, ne poate trage în jos și pe noi ca salon, fiindcă sunt temători la tot ce înseamnă implicarea în a plătit taxe și tot felul de cheltuieli ce necesită”,

spune antreprenoarea.

Natalia trage și un semnal de alarmă: cei care aleg servicii de ocazie nu au garanția respectării normelor de igienă, ca într-un salon controlat des de autorități: „Fiecare set de ustensile după ce este folosit se aduce, se bagă într-o soluție de dezinfectat. Există riscuri și nesiguranța celor care încearcă să meargă la persoanele de acasă.”

Fiscul transmite că cei care lucrează la domiciliu în domeniul frumuseții și nu și achită taxele riscă amenzi usturătoare.