Fiscul pornește vânătoarea de TikTokeri, dar în vizor sunt și donatorii cu dare de mână care aruncă zeci de mii de euro fără să clipească. Totul a pornit de la un live făcut manelistul Nicolae Guță care a reușit un record. A strâns peste 180.000 de euro din donații. Specialiștii spun că misiunea inspectorilor ANAF nu va fi deloc ușoară.

Citește și: Narcisa, fosta soție a lui Nicolae Guță, adevărul despre relația cu manelistul! La televizor se certau, dar puțini știu ce se întâmpla când ajungeau acasă: „Am descoperit liniștea alături de el”

Fiscul a demarat o anchetă nemaiîntâlnită după ce Nicolae Guță a întors bani cu furca pe TikTok. Un live lung de patru ore, presărat cu melodiile care l-au făcut celebru și cu dedicații fără număr, a reușit să strângă peste 80.000 de urmăritori, însă donațiile sunt impresionante. În total, 180.000 de dolari. Bani din care manelistul se alege cu circa 50.000 de dolari după ce platforma își oprește partea.

Misteriosul donator pe care Guță îl pomenește a dat cel mai mult: 20.000 de dolari la o singură dedicație. Inspectorii ANAF ar vrea să știe cine sunt indivizii cu așa dare de mână. Sau dacă nu cumva suntem martorii unei noi găselnițe pentru spălarea de bani. Economiștii cred că misiunea va fi una extremă.

„ANAF poate urmări sursa și destinația banilor în măsura în care primește date financiare de la TikTok.

Să nu uităm însă că avem de-a face cu o firma chinezească care nu are punct de lucru în România și mă îndoiesc ca vor reuși să afle ceva”, a explicat Adrian Negresu, economist.

Prea puțini TikTokeri își declar veniturile la Fisc

Până una, alta, inspectorii îi pot verifica pe cei care fac live-uri și primesc bani din donații pe TikTok, cum e cazul manelistului Nicolae Guță. El a fost inițial dat pe mâna autorităților de un alt nume controversat, Nelson

Mondialu din Cluj, interlopul devenit vlogger.

Nu e nimic ilegal să primești bani pe TikTok, atâta vreme cât declari sumele la Fisc și plătești impozit ca tot omul de rând. Din păcate, prea puțini fac asta. Un tânăr student, de pildă, s-a interesat cum ar trebui să procedeze la o casă de avocatură.

„De 5 luni fac live pe TokTok și câștig bani din asta, undeva la 3.500-

4.000 de lei pe lună. Momentan nu am declarat nimic la stat, nici nu știu care ar fi procedura. Sunt persoane care îmi zic că e venit mic și nu am ce sa pățesc daca nu declar, dar totodată sunt și persoane care îmi zic că ar trebui sa îl declar, pentru că altfel o sa am probleme in timp. Mă poate lamuri cineva cu privire asupra acestui aspect?”,
este declarația studentului.

În ultimii doi ani, TikTok-ul a luat un avânt uriaș în România. Mulți sunt cei care au descoperit că poate fi o sursă de făcut bani relativ simplu.