Inspectorii de la Fisc ar putea merge pe teren înarmați. Ministrul de Finanțe vrea militarizarea angajaților Antifraudă. Marcel Boloș susține că sunt situații în care inspectorii au nevoie de ajutor pentru a se confrunta cu evazioniștii. Pe lângă dosarul cu șină, inspectorii ANAF vor fi înarmați și cu pistoale atunci când merg în control. Este un proiect de ordonanță de urgență al Ministerului de Finanțe prin care ANAF ar urma să aducă mai mulți bani la bugetul de stat.

„Gândiți-vă la situația în care trebuie confiscat un bun și reacția pe care o poate avea proprietarul acelui bun”, spune Marcel Boloș.

De la dosarul cu șină, la arma din dotare! Propunerea lui Marcel Boloș a stârnit un val de reacții: „Ceea ce se întâmplă la noi e dezastru” 

Nu este o idee nouă.

În țări precum Statele Unite ale Americii și Rusia angajații de la Fisc sunt dotați cu arme. În proiect, portul de armă este prevăzut ca o posibilitate, nu ca o obligație. Nu este clar nici dacă este nevoie de personal calificat sau inspectorii ANAF vor primi permisul de port armă.

„Eu am crezut că este o glumă. Armă la propriu? Pur și simplu să îi dea pistol cu foc.

Nici eu nu cred că aș vrea să mă duc la un interlop care ajunge în situația să îmi dea ăla cu toporul în cap și eu să n-am posibilitatea să mă apăr, dar a veni la mine cu pistolul, la o firmă de contabilitate, mi se pare prea mult”, este de părere Robert Croitoru, consultant fiscal.

„Nu e nimic corect, nu e nimic normal, nu e nimic la locul lui.

Ceea ce se întâmplă la noi e dezastru”, spun unii români.  

Între timp, statul încearcă să aducă cât mai mulți bani la bugetul de stat. Tot mai mulți contribuabili s-au trezit cu popriri pe conturi în ultima perioadă, pentru datorii pe care nici nu știau că le au.

După trecerea termenului limită de plată, contribuabilii care nu își plătesc dările la stat primesc o somație care îi anunță că au la dispoziție 15 zile să achite datoria.

Apoi, statul pune poprire pe cont. Până acum, pentru sumele restante mici nu era rentabil pentru stat să trimită somații. Digitalizarea a rezolvat această problemă.

„Aceste costuri, generate de corespondență, de plic, de hârtie, de cheltuieli poștale, nu mai există, astfel încât se recuperează și debite de un leu. Ritmul e mult mai intens și fluxurile fiind mai rapide, într-adevăr creează percepția că toată lumea fuge și face popriri, în realitate lucrurile încep să funcționeze”,

spune Cristian Duțu, Director general DITL Sector 2. 

La finalul anului trecut, peste 300 de mii de români aveau popriri pe conturi. Cea mai mare datorie depășea 97 de milioane de euro.