România nu mai vrea să fie pe ultimul loc în Europa la colectarea taxelor, așa că din vara viitoare, fiscul urmează să impoziteze cu 70% toate veniturile care nu pot fi justificate. Creșterile de taxe sunt prevăzute în pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament. Aici intră cadourile primite de doctori de la pacienți sau bani încasați de lăutari la petreceri ori nunțile cu dar.

Vremea în care lăutarii se scăldau într-o ploaie de bani la nunți, botezuri sau alte cumetrii ar putea apune din vara viitoare. Ministerul Finanțelor, prin ANAF, vrea să impoziteze cu 70% veniturile nedeclarate, inclusiv banii proveniți din dedicații. Vestea a picat ca un trăsnet în lumea artiștilor.

„Dacă ar intra în vigoare această lege, eu o pot numi japcă pe față, pe bune, adică noi ne chinuim, noi avem niște riscuri, pe lângă asta avem și foarte multă oboseală și nopți pierdute și drumuri în mașină, să stai cu orele, deci o

chinuială foarte mare, nu e chiar așa să bați din palme să fii artist sau lăutar”
, a declarat Tzancă Uraganu, pentru NEWSTIME.

Despre Tzancă Uraganu, unul dintre cei mai cunoscuți și populari cântăreți, se spune că are un onorariu de peste 10.000 de euro pentru un program artistic. Tzancă Uraganu spune că ar fi absurd un astfel de impozit, mai ales pentru banii de la petrecerile cu dedicații.

„Noi suntem cincisprezece persoane care mergem la o petrecere. Într-un staff de cincisprezece persoane și câte dedicație, ce să declar? Când vine partea două mii, trei mii de lei sau o mie de lei, nu știu, ce aș ce aș putea să declar din banii?”, a mai spus manelistul.

Cel cunoscut ca Răzvan de la Pitești spune că acei bani sunt doar cadouri.  „Să spunem la microfon când începem nunta sau petrecerea să nu se mai arunce șpagă că se impozitează.

Nu e normal, că astea sunt cadouri din partea invitaților. Atunci când se simt bine îți dau și dedicațiile. Îi facem să nu se mai simtă bine atunci, să mai vină cadourile”, a spus Răzvan de la Pitești, pentru NEWSTIME.

„Să mai angajeze încă vreo sute de mii de oameni la ANAF, astfel încât să nu mai ai dreptul să faci nuntă dacă nu chemi și pe unul de la ANAD, să fii obligat să chemi pe unul de la ANAF la nuntă, să stea ăla frumos la lăutar, să

numere cât i se lipește în frunte lăutarului, să noteze frumos acolo și la final să tragă linie”, a declarat cântărețul. 

Inspectorii ANAF au in vizor și darul de nuntă

În vizorul inspectorilor ANAF se va afla și darul de nunta. „Să zicem la o nuntă de 20.000 de euro costuri pe care le poți justifica ai primit 20.000

de euro dar, cred că ANAF va fi destul de lucid și nu va impozita acei bani, pentru că ei sunt justificabil”, a declarat Călin Petrar, jurnalist.

Citește și: Guvernul vrea combaterea evaziunilor fiscale! Plățile în numerar ar urma să fie restricționate în magazinele cash&carry

Aceste noi impozite sunt cuprinse în pachetul măsurilor fiscale pentru care Guvernul vrea să își asume răspunderea în Parlament. Vizați sunt și cei care se afișează cu bunuri de valoare, case sau mașini scumpe și ale căror venituri ilegal declarate nu pot justifica achizițiile. De asemenea, trebuie să fiți foarte atenți la orice vreți să vă cumpărați. De exemplu dacă vă doriți să achiziționați o mașină scumpă sau o casă nouă, dar nu puteți justifica de unde aveți banii pentru fiecare dintre ele, atunci riscați ca ANAF să vă ia 70% din sumă.