Biserica este mai digitalizată decât multe alte instituții ale statului, iar ca dovadă: cutia milei s-a mutat în online. Pe Catedrala Mântuirii Neamului a apărut un panou mare, cu un cod QR, prin care enoriașii pot dona bani, doar că tehnologia este un mister pentru mulți dintre cei care trec de obicei pragul bisericii.

Pe Catedrala Mântuirii Neamului a apărut de curând un semn mai puțin cunoscut de enoriași.

„Eu zic că nu prea e bine, nu știu. Nu știu de ce, dar cred că nu este bine codul ăsta care... exact cum e și codul de bare”, spune o enoriașă.

Nu este un cod de bare, ci un cod QR. Mai exact, cei care vor să facă o donație către Catedrala Mântuirii Neamului nu trebuie decât să scaneze codul.

„Dacă scanăm codul suntem redirecționați pe o pagină de internet, de unde alegem metoda prin care să facem donația: online, prin SMS, prin transfer bancar sau direct la biserică”, transmite reporterul Kanal D.

Teoria este simplă, însă practica... 

Reporter: „Ați încercat să-l scanați?”

Enoriașă: „Nu, că nu am un telefon din ăsta performant.

Eu sunt pensionară și lucrez cu un telefon din ăsta(n.red. vechi) și chiar nu știu să umblu cu tehnologia asta, nu prea mă pricep.”

Iar reprezentanții Patriarhiei vin și cu o explicație: „Acel cod QR face parte dintr-o campanie de promovare a picturii în mozaic a catedralei și de solidarizare cu acest proiect vechi de peste 150 de ani. Plasarea acestui cod a fost decizia sectorului de construcție a catedralei.”

Sunt și enoriași care nu văd cu ochi buni această decizie: „Nu se cuvine.”

Până acum, pentru construirea catedralei s-au cheltuit peste 200 de milioane de euro. Trei instituții publice se află în topul donatorilor către Catedrala Mântuirii Neamului. Acestea sunt Secretariatul de Stat pentru Culte, cu 400 de milioane de lei, Primăria București, cu 71 de milioane de lei, dar și primăria Sectorului 1, cu 32 de milioane de lei.