Satul din Dolj amplasat pe o rezervă de gaze este ca o bombă cu ceas. O gospodărie a explodat acolo, iar măsurători le arată depășiri periculoase și în alte zone, dar autoritățile se bâlbâie când vine vorba de luarea unor decizii ferme. Au fost evacuați doar patru localnici până acum. În plus, nu s-au făcut măsurători în toate casele din sat. Oricum, unii locuitori par decis să ignore pericolul și să rămână în gospodării, indiferent de riscuri.

Citește și: Resturi de dronă cu explozibil au căzut pe teritoriul Republicii Moldova. Maia Sandu a condamnat atacurile Kremlinului: „Agresiunea Rusiei pune în pericol întregul continent”

„Acum mi-e frică. Nici lumina nu am prins-o de frică, că ferească Dumnezeu, nu știu”, a declarat o femeie. Patru localnici din gospodăriile aflate în apropiere casei afectate au fost evacuați duminică seară din satul care stă pe un butoi cu pulbere.

Acum, o parte din cei rămași încă în zonă să tem pentru viața lor, dar nu toți vor să își părăsească locuințele. În 2022, un localnic a săpat un puț de 75 de metri adâncime și a dat de o pungă de gaze. De atunci s-au făcut plângeri legate de această problemă și totul a culminat cu explozia de săptămâna trecută, petrecută chiar în gospodăria omului care locuia peste rezerva de gaze.
Ce fac autoritățile? Repetă măsurătorile.

„Este a doua zi, a doua oară când vin să verifice, la care au zis că s-ar găsi 100%”, a declarat un localnic.

Ce spun autoritățile despre explozie? 

În zona puțului săpat acum doi ani și, teoretic, astupat ca la carte, concentrația de gaz metan este de 100%. În zona fântânii din gospodăria unde s-a produs explozia, concentrația este de 16,5%.

În curte, în altă zonă, măsurători le au indicat o altă concentrație de 100%.

În două gropi de lângă casa care a explodat, concentrația era cuprinsă între 21% și 40%. Și în camera unde s-a produs deflagrația, aparatele au indicat o valoare de 27,5%. Probleme sunt și la vecini. În curtea acestui bărbat de pildă echipajul CBRN a găsit o concentrație mare de gaz. Chiar dacă situația este gravă, autoritățile nu l-au evacuat.

La alte case din sat nici măcar nu au fost făcute verificări, asta deși autoritățile se bat cu pumnii în piept și spun că situația este sub control.

Până când autoritățile nu îi vor spune să evacueze zona, această femeie a rămas în sat și are acum grijă de animalele proprietarului casei distruse, aflat încă în spital. Satul e vitregit de tineri, iar cei rămași în urmă țin cu dinții de gospodării.

„Dacă e să mor, mor. Ce să fac?”, a declarat un localnic. Momentan, autoritățile nu se gândesc să decidă evacuarea pentru tot satul, dar continuă măsurătorile.