Demersul greoi pentru a obține autorizație ISU și costurile extrem de mari deja au pus lacătul pe multe dintre azilele de bătrâni din țară. Patronii cer înțelegere din partea autorităților și mai mult timp pentru astfel de schimbări.

„Acest centru este o a doua casă, adică este ca o familie este bine, eu mă simt aici foarte bine, mi-am făcut prietene mă simt foarte bine.”, au

fost vorbele unei bătrâne.

Legile lasă bătrânii din azile fără adăpost

Peste 33.00 de vârstnici spun acasă unui cămin din țară, iar mulți dintre ei nu își închipuie un trai în afara instituției specializate. Însă centrele de îngrijire sunt acum la un pas de închidere și nimeni nu știe ce se va întâmpla cu cei care, într-adevăr, au nevoie.

Doamna Ionela stă de patru ani într-un astfel de loc în care are parte de ajutor la fiecare pas.

Citește și: Zeci de bătrâni cu handicap descoperiți cu râie într-un nou azil al groazei din județul Prahova: Cei 93 de bătrâni stăteau în paturi ruginite și așternuturi murdare

„Am hotărât împreună cu fiul meu să vin aici, pentru că eu am avut femei interne care s-au purtat urât cu mine și care m-au jecmănit. Aici ies afară, mă plimb, stau la aer.

Aici îmi este bine și sper că acest cămin să nu se închidă niciodată”, a mărturisit doamna Ionela.

În aceeași situație se află mulți bătrâni pe care afară, nu îi mai așteaptă nimeni, din păcate.

„Asta este a doua mamă a noastră, al doilea părinte. Am casă, în județul Olt, dar sunt singurel.”, a mărturisit un bătrân.

Ce se va întâmpla cu aceștia

Mulți angajați sunt în pragul disperării. Cu toate că majoritatea centrelor nu dețin autorizație ISU funcționează în baza de unor licențe emise, după un raport complex însă acum în baza legii centrale, sunt obligate să dețină avizul de securitate altfel vor fi închise.

„Sunt 30 de zile, trebuie să închid centrul, trebuie să pun în aplicare planul de urgență și procedurile specifice.

Beneficiarii mei nu au unde să plece, doi au fost luați acasă în familie. Alți beneficiari au fost relocați la un alt centru. Ceilalți sunt beneficiari care nu mai au familie, sunt beneficiari care nu mai au case, care au probleme grave de sănătate .”, a spus Alina Aldescu, asistent social.

Citește și: Aglomerația de sărbători ne îmbolnăvește la propriu. Din ce în ce mai mulți oameni ajung la spital cu simptome de gripă

Le fel de neputincioși sunt și aparținătorii: „Deci îl am pe tatăl meu. Sunt foarte mulțumită, dar și foarte îngrijorată, deoarece nu avem posibilități să îl ținem acasă”, a spus o tânără.

„Mai avem un cămin care funcționează ca fiind un exemplu de bună practică și nu numai unul. Deci asta înseamnă că se poate. În țară funcționează aproximativ 800 de centre rezidențiale pentru persoane vârstnice din care aproximativ 16% aparțin sectorului public de stat. Restul sunt private”, a spus Elena Dobre, reprezentat Ministerul Muncii.