Muzeele pun lacătul pe uși chiar în noaptea în care zeci de mii de oameni se înghesuie să le viziteze. 80% din instituțiile din toată țara au anunțat că nu vor participa anul acesta la Noaptea Muzeelor. Între acestea, muzeul Antipa din Capitală și cel de Istorie, unde la edițiile precedente, vizitatorii stăteau la coadă cu orele. Angajații cer majorări salariale și au anunțat și un protest sâmbătă. Cu toate acestea, de la guvern au obținut doar promisiunea unei ordonanțe de urgență.

Citește și: VIDEO Boicot de Noaptea Muzeelor! Angajații protestează din cauza salariilor mult prea mici

Concret, muzeografii cer salarii mai mari cu 20%. Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul a discutat propunerile Ministerului Culturii privind rezolvarea problemelor de salarizare din muzee, iar Ministrul Finanțelor trebuie să pregătească actul legislativ pentru a-l aprobă săptămâna viitoare.

„Sunt convins că, în aceste condiții, avem maturitatea că Noaptea Muzeelor să se desfășoare normal, cu întreaga listă a muzeelor deschise publicului”, a

declarat Marcel Ciolacu.

Luis Popa, directorul Muzeului Antipa [Sursa: Captură NEWSTIME]

Angajați muzeelor nu vor să renunțe la protest

În realitate, promisiunea Guvernului nu i-a convins să renunțe pe angajații din muzee care sunt tot mai nemulțumiți de salariile lor. Astfel că sâmbătă seară, multe muzee din Capitală vor fi închise, în semn de protest, inclusiv Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa.

„Colegii mei au decis să ne alăturăm protestului celorlalte muzee din țară, care protestează împotriva condițiilor de salarizare foarte proaste din muzee”, a declarat Luis Popa, directorul Muzeului Antipa.

Noaptea muzeelor aducea la Antipa până la 10.000 de vizitatori, majoritatea familii cu copii, iar în anii trecuți se formau cozi uriașe. Acum, aceștia vor fi nevoiți să se reorienteze.

Închis publicului în seară de sâmbătă este și Muzeul Național de Istorie a României.

Muzeul Municipiului București, dar și cel de Artă pun și ele lacătul și în weekend vor respectă programul de lucru. La nivel național, din 400 de obiective, la eveniment mai participă doar 253, iar în București vor fi deschise 55 din 70. În aceste condiții, organizatorii se așteaptă o aglomerație a vizitatorilor.

Sâmbătă se pregătește și un protest, mai întâi în fața Ministerului Culturii, apoi în Piața Victoriei, la care vor participa muzeografi din întreaga țară.