Începând de joi Veneția a devenit primul oraș din lume care introduce un sistem de plată pentru vizitatori, într-un experiment menit să descurajeze turiștii să sosească în perioadele de vârf. În timp ce turiștii sunt surprinși de noile reguli, localnici au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirile. Unul dintre cele mai vizitate orașe din lume aplică reguli noi.

Începând de pe 25 aprilie 2024, pentru a se bucura de faimoasele canale, turiștii vor intra în Veneția ca într-un parc de distracții, mai exact cu 5 euro pe zi.

Experimentul demarat în zi de sărbătoare are ca scop limitarea turismului excesiv, iar taxa se va aplica în majoritatea weekend-urilor până la jumătatea lunii iulie.

Rezidenții din Veneția, studenții, muncitorii și proprietarii de case sunt scutiți de la plată, iar vizitatorii cu vârsta sub 14 ani vor avea acces gratuit. Cu toate acestea, măsura i-a scos în stradă pe localnicii care se tem că orașul lor se va transforma într-un muzeu.

Reprezentanții protestatarilor susțin că taxa nu va rezolva problemele fundamentale, ci doar va păta imaginea publică a orașului.

În ultimii 70 de ani Veneția a pierdut nu mai puțin de 120 de mii de locuitori, majoritatea alungați de invazia vizitatorilor. În sezonul de vârf, o sută de mii de turiști înnoptează în Veneția, pe lângă zecile de mii de vizitatorii zilnici, în comparație cu cei aproximativă 50 de mii de locuitori din centrul orașului, număr care este în continuă scădere.

Conducerea orașului Como a declarat că ia în considerare introducerea unei măsuri similare, dar așteaptă să vadă cum funcționează inițiativa de la Veneția înainte de a lua o decizie.