Ciclonul tropical transformat într-un uragan de categoria cinci aproape că a ras de pe fața pământului stațiunea bogaților, Acapulco. Furtuna catastrofală s-a simțit ca un cutremur, iar rafalele de vânt de peste 300 de kilometri pe oră au smuls geamuri și fațadele clădirilor. Litoralul mexican arată ca după război, iar 27 de persoane au murit.

Acapulco, stațiunea luxului, s-a transformat în ruine după trecerea lui Otis, cel mai puternic uragan probabil din istoria Mexicului.

Zone întinse, turistice și rezidențiale, centre comerciale, au fost reduse la structura de beton. A plouat cu găleata dar vântul a fost pericolul cel mai mare. La rafale a suflat chiar și cu 315 kilometri pe oră. Un asemenea fenomen meteo extrem a mișcat clădirile ca un cutremur, spun martorii.

Hotelurile unde se cazează bogații lumii, cum este și hotelul Princess, au fost măturate de vijelie.

Cu geamurile sparte și fațadele smulse, construcțiile arată ca după război. Imaginile transmise de la fața locului arată dimensiunea apocaliptică a distrugerilor. În Acapulco vin anual să se distreze 3 milioane de turiști. Sute de mii dintre aceștia sunt acum captivi în orașul distrus. Aeroportul este închis, autobuzele nu circulă, internetul e suspendat, curentul electric întrerupt și nu există nici semnal la telefon, ceea ce face extrem de dificilă orice intervenție a echipajelor care încearcă să degajeze drumurile.

Autoritățile au cerut populației să-și ia toate măsurile de siguranță și au închis școlile. Uraganul Otis parcă a țintit stațiunea unde locuiesc în mod obișnuit un milion de oameni. Drumurile sunt pline de copaci smulși, resturi și noroi. Nimeni nu se aștepta la creșterea intensității furtuni atât de mult, într-un timp atât de scurt. Uraganul atipic a explodat de-a dreptul, ajungând în nici 24 de ore de la 50 de kilometri pe oră la peste 200 de kilometri pe oră.

Fenomenele meteo extreme au lovit Franța și Italia

Vremea a făcut prăpăd și în Europa. În Franța, șase departamente din Nord-Vest sunt sub alerte galbene și portocalii de furtună și sunt prognozate rafale de 70 de kilometri pe oră. Deja în Sud-Estul țării, cele 153 de comune au fost lovite de o tornadă care a durat doar două minute dar care i-a băgat în sperieți pe oameni.

Casele a 20 de familii au fost luate pe sus.

În Italia a plouat de parcă s-ar fi revărsat întregul cer. Din nordul și până în sudul peninsulei mai multe râuri au ieșit din matcă. Sunt inundate inclusiv Liguria, părți din Lombardia, Emilia și Bologna. Zeci de oameni au fost evacuați. Pe străzile transformate în torente au fost imposibil de trecut.

Sunt și numeroase alunecări de teren, iar unele casele distruse pur și simplu nu mai pot fi locuite.