O furtună tropicală formată în Atlantic s-a transformat în doar câteva ore într-un uragan de categoria a cincea. „Un scenariu de coșmar cu potențial catastrofal”, a fost prima reacție a autorităților din Mexic după ce a aflat că Otis lovește orașul Acapulco cu vânt puternic, care a depășit la rafală chiar și 260 de kilometri la oră.

27 de persoane și-au pierdut viața din cauza uraganului Otis

Botezat Otis, uraganul apărea inițial pe radarele meteo ca fiind doar o simplă furtună tropicală, în numai câteva ore însă a luat amploare foarte rapid și a ajuns un fenomen extrem de cea mai periculoasă categorie. Acapulco, un oraș cu peste un milion de locuitori, plus turiștii care vizitează frecvent stațiunea din Mexic, a fost lovit de vremea severă.

Autoritățile au avertizat populația să stea la adăpost în locuri sigure.

Porturile au fost închise iar școlile care se află în calea uraganului și-au întrerupt cursurile. Vântul cu rafale de peste 260 de kilometri la oră și precipitațiile care au depășit 40 de litri pe metru pătrat au dus la inundații rapide, alunecări de teren și au provocat pagube însemnate. În continuare a fost în vigoare și o avertizare de producere a unor valuri imense și chiar una de tsunami.

Citește și: Inundațiile au făcut prăpăd în Grecia. Ministerul de Externe a emis o alertă de călătorie pentru anumite regiuni

Din estimările autorităților mexicane de până acum, cel puțin 27 de persoane și-au pierdut viața din cauza uraganului Otis și ale efectelor sale devastatoare. De asemenea, patru persoane care se aflau în Acapulco în momentul în care stațiunea a fost lovită de fenomenul meteo extrem sunt date dispărute. 

Este o perioadă extremă în Mexic, cu multe fenomene meteo violente. În weekend, uraganul Norma a omorât cel puțin trei oameni la trecerea sa de-a lungul Coastei de Nord-Vest iar, cu câteva zile înainte, puternicul uragan Lidia a făcut alte victime.