Asistenta reținută și ea în scandalul morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon pentru că i-ar fi mințit pe procurori va fi cercetată sub control judiciar.

Procurorii le acuză că au conceput un plan și au provocat intenționat moartea unui pacient. Colegele de la ATI le-au sărit în apărare și au anunțat că își dau demisia pe motiv că sunt expuse presiunii mediatice.

„Reducerea dozei echivala cu uciderea lor”

O asistentă a fost reținută în cazul scandalului de la Spitalul Sfântul Pantelimon

În spitalul, unde doi doctori sunt acuzați că au omorât intenționat oamenii pe care trebuiau să-i îngrijească până în ultima clipă s-a declanșat un val de revoltă. Medicii de la ATI în frunte cu șefa secției s-au simțit supuși la presiuni insuportabile și în semn de protest au amenințat că renunță la gărzi și cu demisiile din spital.

Zece intervenții au fost anulate. „Este inadmisibil să se facă public.”

Să vadă o țară întreagă ca noi avem niște doctorițe criminale.” Vizita ministrului Sănătății, Alexandru Rafila și a reprezentanților colegiului medicilor le-a înmuiat supărările. Întrebat de ce trei organisme de control nu au găsit nereguli în Spitalul Pantelimon, Alexandru Rafila a răspuns: „Dumneavoastră îmi cereți mie să explic de ce niște oameni care sunt profesioniști au făcut o evaluare, au ajuns la rezultatul acestei evaluări.

Probabil că au greșit dar lăsați totuși instanța să se pronunțe.”

Citește și: VIDEO Tânărul de 17 ani care a ucis un băiețel de doar 9 ani a fost arestat. Prietenul său a fost lăsat în libertate

Între probele strânse de procurori există inclusiv mărturii directe împotriva celor trei cadre medicale cercetate făcute chiar de colege. „ Au susținut ideea de reducere voluntară a dozei de noradrenalină într-un mod nejustificat, în condițiile în care tensiunea pacienților era una mică, reducerea dozei echivala cu uciderea

lor practic.E vorba de un plan, de depunerea în acțiunea a unui plan de a provocat decesul unor pacienți”

La audierile de ieri, un medic a negat, celălalt nu a dat declarații, spun procurorii, însă memoria internă a injectomatelor, aparatele care administrează tratamentul pacienților au arătat realitatea în cazul morții unui bolnav de 54 de ani, asupra căruia se concentrează momentan ancheta. „Una dintre inculpate a redus voluntar doza de noradrenalină la un pacient aflat în stare destul de gravă de la 15 mililitri pe oră la un mililitru pe oră,

cu intenția de a provoca decesul acestuia” Șefa secției ATI, Forina Pompilian le ia apărarea doctorițelor reținute, la fel și managerul de la Sfântul Pantelimon.

Dovezile strânse de procurori i-au convins pe judecători să le dea mandat de arestare pentru 30 de zile celor două doctorițe acuzate de omor calificat. În ce o privește pe asistenta reținută pentru mărturie mincinoasă aceasta a scăpat de cătușă și este cercetată sub control judiciar.

În plină scandală, sora unui pacient de 48 de ani, mort după ce a fost interna terapie intensivă își strigă disperarea.

Suspiciuni de malpraxis are și fiica unui alt pacient de 74 de ani, mort după două luni de la internare

Fiica sa a venit ieri în căutarea răspunsurilor. „Eu am solicitat pentru că nu am fost anunțată, am solicitat această intervenție de traheostomie după aproape o lună și o săptămână, am semnat și consimțământul și efectiv în acel moment nu s-a dorit efectuarea traheostomei”

Citește și: VIDEO Medici acuzați de omor la Spitalul Sfântul Pantelimon. Managerul spitalului și-a dat demisia

În scandalul doctorilor care se jucau de a Dumnezeu la Spitalul Sfântul Pantelimon a vorbit public și premierul Marcel Ciolacu. „Nu voi ezita să cer demisii de sus până jos la minister, spital și colegiu medicilor.” Potrivit legii, cei găsiți vinovați de omor calificat riscă până la 25 de ani de închisoare și chiar detenție pe viață.