72 de ore au la dispoziție medicii legii să dea verdictul în cazul analizelor de sânge altfel șoferii primesc permisele înapoi chiar dacă testul rapid a ieșit pozitiv, însă pot refuza să facă drag testul fără să li se ia carnetul.

Ordonanța de urgență publicată de Ministerul de Interne îi obligă practic pe medicii legiști să trimită poliției rezultatele analizelor toxicologice în cel mult 72 de ore.

Ordonanța antidrog este un motiv de fericire pentru mulți

Dacă nu se întâmplă asta șoferii primesc permisele înapoi șipot circula liniștiți pe drumurile publice, chiar dacă la drug test au ieșit pozitiv la consumul de stupefiante. S-a făcut voia societății civile spune premierul Marcel Ciolacu: „ Dacă statul nu are capacitate administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil nu trebuie să-i pedepsim pe români”

„Poate depinzi de permisul ăla poate locul tău de muncă depinde de permis. Mi se pare normal să fie foarte grăbit procesul ăsta prin care să se dovedească. Ești vinovat plătești, nu ești vinovat ia-ți permisul și aia ne cerem scuze”, a spus un șofer.

Citește și: VIDEO Legea schimbată- refuzi testarea, rămâi fără permis. Noua ordonanță de urgență îi sperie pe mulți

Cum românul e greu de mulțumit, există șoferi cărora din varii motive li se par prea mult și cele 72 de ore de așteptare: „Trebuie creste o variantă, să vină pe loc. Eu niciodată nu am consumat substanțe și risc să rămân fără permis dacă îmi pune aparatul acela”

Alții, în schimb cred că prin ordonanța dată acum li se de liber să conducă celor care urcă băuți sau sub influența altor substanțe la volan.

Se știe prea bine că în România au trecut și câteva luni până când au venit rezultatele analizelor de sânge.

Șoferii se bucură că nu vor mai rămâne fără permis

Pot răsufla ușurați și cei care refuză testarea rapidă, nu li se va lua permisul și vor face analize de sânge doar în cazul în care acestea din urmă ies pozitive vor rămâne pietoni și se vor alege cu dosar penal.

De semenea nu vor mai fi sancționați bicicliștii și trotinetiștii dacă refuză testarea antidrog cu drug test. Nu vor mai primi acele amenzi începând de la 990 de lei. Acest lucru este o primă victorie a noastră a cetățenilor, a medicilor a tuturor celor care s-au implicat în ultima săptămână în a convinge guvernul că ordonanța 84 este o mare greșeală.”

Cei de la Institutul de Medicină Legală spun că ar putea să dea în cele 72 de ore un rezultat preliminar, adică să spună dacă respectivul șofer are sau

nu în sânge alcool sau substanțe interzise: „ Avem 72 de ore, noi le infirmăm prezența substanței moment în care teoretic nu există niciun fel de incriminare sau dosar împotriva lor. Cei care după 72 de ore primesc însă un rezultat pozitiv, calitativ dar de certitudine, vor intra mai departe în analiza cantitativă care va dura după cum v am zis mai multe zile în funcție de numărul de substanțe.”

Citește și: VIDEO S-a luat o decizie, după multe controverse. Teste în 72 de ore sau permisul înapoi

Pe de altă parte ministrul Sănătății ne asigură că în cel mult un an vor fi dotate cu aparaturi moderne de analiză mai toate serviciile de medicină legală din țară. Până atunci probele de sânge ar putea fi plimbate între cele existente ca să fie gata la timp. „ Cu resursele pe care le avem și având în vedere numărul de probe, media probelor care vine pentru testare, cele șapte centre vor putea într-un interval de 72 de ore să proceseze probele pe care le primesc”

Însă, reprezentanții societății civile spun că ar mai trebui umblat la legile antidrog. „În continuare veți vedea sute și mii de șoferi care vor ieși, de exemplu, pozitiv pe șosele din cauza unor tratamente sau medicamente care în mod normal nu ar ieși la analize și asta trebuie schimbat la fel ca în multe state vestice europene să avem o diferență între ce înseamnă să ai o substanță în corp rezidual în cantități infime și ce înseamnă să fie sub influența acelei substanțe”

Noua ordonanță de urgență urmează să fie publicată în Monitorul Oficial și apoi va intra în vigoare.