Ședința cabinetului de război din Israel s-a încheiat după aproape patru ore de discuții intense. Oficialii din Tel Aviv trebuie să decidă dacă și cum vor răspunde Iranului pentru atacul masiv de sâmbătă noaptea. Miniștrii cabinetului Netanyahu analizează planurile militare de atac, dar înainte de orice mișcare trebuie să și anunțe aliații americani. Un răspuns puternic, un atac țintit sau impunerea unor sancțiuni economice Iranului, acestea sunt cele trei scenarii aflate acum pe masa oficialilor din Tel Aviv.

Citește și: Teroare în Iran după atentatele cu bombă. Exploziile uriașe au ucis cel puțin o sută de oameni și au rănit aproape 250

Dacă Teheranul a spus că din punctul lui de vedere, conflictul este încheiat, Israelul nu cedează și crede că trebuie să răspundă pe măsură. Cabinetul de război s-a mai întrunit și duminică, dar fără a lua vreo decizie.

Acum, un oficial israelian a spus doar că nu poate oferi detalii despre discuții. Israelul este implicat acum într-un război total în Fâșia Gaza.

Israelul cere ca Iranul să fie pedepsit

Inițial, armata urma să intre în Rafah, ultima redută a Hamasului din Fâșie, dar intervenția a fost amânată pentru a da răgaz comandanților să facă planurile de răspuns pentru Iran. Pe de altă parte, experții spun că Israelul nu are capacitatea de a aduce mai multe războaie deodată.

Între timp, diplomații celor două state s-au răfuit la ONU.

Israelul cere ca Iranul să fie pedepsit, iar reprezentantul Teheranului precizează că țara sa nu a făcut altceva decât să se apere. Secretarul general al ONU spune că lumea nu își mai permite un nou război. Mai multe țări occidentale au făcut apel la calm și încearcă să detensioneze situația din Orientul Mijlociu, după atacul fără precedent al Iranului.