Mulți dintre români vor ciocni de Paște ouă fierte și vopsite în Olanda sau Austria. Supermarketurile au la vânzare cofraje cu ouă aduse de la câteva mii de kilometri distanță. Medicii atrag atenția că important este ca produsele cumpărate în această perioadă să fie proaspete și recomandă citirea cu atenție a etichetelor.

Citește și: Prețul ouălor crește fără oprire! Cât trebuie să scoatem din buzunar pentru alimentul nelipsit de pe masa de Paște?

Ouăle gata vopsite se găsesc, în această perioadă, în aproape toate supermarketurile. Se vând la cofraje de 10 bucăți și costă între 15 și 26 de lei. Pe eticheta este scris, alături, țară de proveniență și conținutul stratului care le dă culoarea aprinsă, strălucitoare. Pe unele ouă, la decojire, vopseaua trece dincolo de coajă. 

„E important felul în care ele sunt vopsite, cu ce tip de colorant, să fie unul alimentar, unul autorizat, astfel încât să nu producă reacții alergice sau tulburări digestive”,

a declarat Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.

Vopsitul cu sfeclă sau coji de ceapă, cea mai sănătoasă variantă 

Cu gândul să economisească timp, sunt destui români care cumpără ouă gata vopsite. Alții, nici nu vor să audă de această variantă. Esențial, la mesele îmbelșugate de sărbători, este că alimentele să fie proaspete.

Alimentele trebuie să fie proaspete, să fie din surse controlate.

Să nu se consume la o distanță mare față de momentul în care au fost preparate”, a mai spus dr. Diana Cimpoeșu.

Citește și: Cumpărături de Paște pe ultima sută de metri! Ce NU trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare

Cei care aleg să vopsească acasă ouăle de Paște, apelează de câțiva ani la metodă bunicilor: cu sfeclă sau coji de ceapă.

Culorile nu vor fi la fel de intense că în cazul vopselei din comerț, însă medicii ne asigura că este varianta cea mai sănătoasă.