După ce impozitarea cu 10% a concediului medical le-a dat bătăi de cap românilor, acum vor fi nevoiți să facă mai multe drumuri la medicul de familie. Totul după apariția unui nou ordin comun al Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Mai exact, cei care vor un concediu mai lung de patru zile vor trece de două ori pe la doctor.

Citește și: VIDEO Mamă din Ploiești, acuzată că și-a maltratat bebelușul! Fratele femeii, dezvăluiri cu ochii în lacrimi: „A ținut-o acolo numai în casă, cu copilul”

De când noul ordin comun al Ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a intrat în vigoare, Gabriela a simțit pe pielea ei ce înseamnă să nu își mai poată lua cele șapte zile de concediu medical legale, așa cum se putea până acum.

„Nu mi se pare deloc ok, pentru că eu mă simt rău, nu mă pot duce la medic, sunt obligată să mă duc așa leșinată cum sunt.

Îmi de patru zile, poate după patru zile eu nu-mi revin și trebuie să mă mai duc să îmi mai mi iau încă trei zile”
, a declarat Gabriela.

Concediul medical va fi acordat în două etape 

Prin noua reglementare, concediul medical de la medicul de familie se va acorda în două etape. Prima de patru zile, după care pacientul trebuie să mai facă un drum pentru alte trei zile de medical.

Există însă și excepții, unde medicii de familie vor putea elibera concedii pentru șapte zile legate, iar prelungirea poate fi apoi acordată doar de un specialist.

„Ei au împărțit cumva numărul de concedii medicale pentru categorii de boli cu risc ridicat și celelalte categorii care nu erau foarte importante, dar sunt importante din nefericire, ele există și afectează pacienții în aceste concedii medicale, care se dau în două etape de câte patru sau trei zile”,

a declarat Radu Gănescu, coaliția organizațiilor pacienților cu boli cronice.

Citește și: O parte din români, scutiți de „taxa pe boală”! Categoriile de persoane care nu vor mai plăti contribuția socială pentru concediile medicale. Ce criterii trebuie să îndeplinească cetățenii?

Concret, cei care sunt exceptați de la regula celor două etape sunt pacienții care suferă de una dintre bolile considerate extrem de contagioase, între care difteria, scarlatina, tuberculoza sau COVID-19.

Anul trecut, în România au fost acordate peste trei milioane de concedii medicale.