Taxa pe boala agită în continuare spiritele. Premierul spune că, dacă ne uităm la statistici, suntem cel mai bolnav popor din lume. Autoritățile au stabilit anumite categorii de persoane exceptate de la plata impozitului pe concediile medicale, dar au omis bolnavii cronici, așa că se pregătesc noi modificări. Oamenii spun că nu este normal să plătească un impozit pe zilele în care sunt bolnavi, deși recunosc că unii abuzează de acest drept.
„Dacă ne uităm pe statistici, suntem cel mai bolnav popor din lume”, spune Marcel Ciolacu.
În urmă cu aproximativ două luni, premierul spunea că într-un singur an românii au avut peste 270 de mii de concedii medicale pentru dureri de spate și aproape 190 de mii pentru răceală. Acum, șeful Guvernului atrage atenția că sistemul de sănătate are nevoie de finanțare.
„Dacă doriți să dau venituri mai mari celui care cu voie sau fără voia sa a răcit și stă cinci zile acasă, nu am să o fac”, mai spune premierul .
Premierul susține că pentru tuse și junghi angajații aflați în concediu medical vor plăti impozitul de 10%: „Eu știu ca aspirina este pe lista de compensare. Adică să dau și medicamente compensate. Pentru tuse și junghi să plătesc absolut toți și să suport eu, statul român?”
Măsura a stârnit imediat un val de revoltă printre pacienți: „Nu mi se pare ok, pentru că plătim destul impozite, nu înțeleg de ce le mai plătim.”
În timp ce unii oameni spun că nu sunt de acord cu o suprataxare a concediilor medicale, alții consideră că în anumite cazuri se exagerează: „Eu una pot să mă duc când sunt răcită la serviciu, dar sunt oameni care chiar nu se pot deplasa”, „Cred că 20% sunt justificate, așa consider. Adică în ziua de astăzi vrem să ne luăm un liber, ne punem în concediu medical și suntem liberi.”
Potrivit datelor oficiale, doar în 2023 au fost înregistrate aproape 3 milioane și jumătate de concedii medicale, iar autoritățile vor să descurajeze acest fenomen: „Nu ar trebui să se plătească niciun impozit pentru concediile pe care oamenii și le iau pentru a-și avea grijă de sănătatea lor.”
Guvernul a stabilit că gravidele, mamele care au în îngrijire copiii bolnavi, cazurile urgente și pacienții oncologici să fie scutiți de plata acestui impozit. Potrivit premierului, pe lista de excepții vor fi adăugați și pacienții cronici.