Vizita la medicul de familie ar putea fi plătită direct din buzunarul pacientului dacă CNAS va micșora tarifele pentru serviciile medicale, chiar dacă săptămâna trecută, medicii de familie și reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au ajuns la un consens. Medicii se tem că de la 1 iulie, tarifele vor fi micșorate. Într-un asemenea scenariu, pacienții vor fi nevoiți să plătească consultațiile și serviciile medicale. Pe Silvia Chițac am întâlnit-o în cabinetul medicului de familie.

Nu își poate imagina scenariul în care ar fi nevoită să își achite fiecare consultație.

„Dacă ar fi să plătim, n-am avea de unde. Chiar nu s-ar putea face așa ceva, nu știu. Trebuie să se ia niște măsuri, trebuie să se ajungă la un consens și să fie bine pentru toată lumea”, a declarat femeia.

Citește și: Medicii de familie, în criză! Pacienții ar putea fi taxați pentru consultații

Ipoteza consultațiilor contra-cost a apărut după ce pe 11 ianuarie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că bugetele alocate medicilor de familie vor scădea chiar și cu 50%. O decizie ce s-a soldat cu zile de protest și îndelungi negocieri.

„Sigur că în această situație, ori închidem cabinetele, că nimeni nu aduce bani de acasă, asta este evident ori taxează pe chitanță. Niciuna din variante nu este bună”,

a declarat Rodica Tănăsescu, medic primar medicină de familie.

Cât ar putea să coste o consultație la medicul de familie? 

CNAS a promis până la urmă să mențină bugetele la nivelul anului trecut timp de șase luni, însă medicii sunt sceptici, așteaptă aprobarea hotărârii de Guvern cu tarifele decontate ale cabinetelor. În caz contrar, vor trebui să taxeze consultațiile. „Ne dorim să nu se ajungă la această situație.

Ne dorim să se țină de cuvânt, deși această variantă nu ne este avantajoasă. Este numai de supraviețuire”, a mai spus medicul.

În scenariul în care am fi nevoiți să plătim nu se poate vorbi totuși despre cifre exacte. „E dificil, că în cabinetul medicului de familie intră și copii și adulți și persoane în vârstă, iar consultația nu e niciodată la fel. Depinde, poți să plătești 10 lei consultație, că vii pentru adeverință.

Dacă vii pentru un consult poți să plătești mai mult, 50-6-100 de lei. Dacă ai nevoie și de investigații medicale, costurile analizelor cu toții știm că sunt foarte mari, mai ales analizele nedecontate de casă, care se duc până în mii de lei”, a declarat un medic de familie.

Problemele din sănătate sunt cronice la toate nivelurile. Asistenții, infirmierii și brancardierii reuniți în sindicatul Sanitas au protestat în fața Ministerului Muncii.

Premierul Marcel Ciolacu le a promis salarii mai mari cu 15%. Săptămâna trecută, angajații din Sănătate au cerut o majorare cu cel puțin 20% a salariilor și au amenințat cu greva generală.