Rujeola a ucis trei oameni iar numărul îmbolnăvirilor crește de la o săptămână la alta. De la începutul anului au fost confirmate mii de cazuri. După declararea epidemiei de rujeolă în luna decembrie, medicii atrag atenția că este posibil ca valul de îmbolnăviri să crească și în următoarea perioadă.
Epidemia de rujeolă face ravagii în țara noastră! Medicii trag un semnal de alarmă
Numărul cazurilor de rujeolă crește alarmant, spre disperarea medicilor, care au și sute de prezentări la camera de gardă într-o singură zi. Până acum au fost confirmate 3000 de îmbolnăviri, conform datelor publicate de INSP. Din nefericire, au existat și trei decese: 2 bebeluși de 7 luni din județul Brașov și un adult de 35 de ani din București.
„Rujeola este o boală severă, care poate să producă deces, în special la două categorii de pacienți: la sugarii foarte mici, care nu au apucat să facă niciun fel de doză vaccinală
Medicii atrag atenția că trendul este ascendent: „Valul de îmbolnăviri în rujeolă este foarte predictibil, pentru că rujeola are o incubație aproape fixă, undeva între 10 și 1 2 zile. Deci dacă o să trecem de mai mult de două perioade de incubație, adică mai mult de 24 de zile de acum încolo și nu o să observăm creșterea numărului de cazuri, o să ne putem relaxa.”
„În luna ianuarie a anului trecut nu a fost raportat niciun caz de infectare cu rujeolă, iar până în septembrie 2023 s -au înregistrat numai 800 de cazuri și niciun deces”, a transmis Mădălina Bichir, reporter Kanal D.
În aceste zile, presiunea este pe umerii medicilor de familie, care fac față cu greu numărului mare de pacienți.
„Din păcate ne confruntăm cu de toate. Avem și gripă, și gripă de tip A, și gripă de tip B, avem și COVID, avem și foarte multe infecții pe care nu ni le-am dori, cum este și rujeola. 90% dintre prezentări sunt boli de natură virală. Ne confruntăm cu o epidemie de rujeolă, este corect să știm că vaccinarea nu numai că salvează vieți, dar previne îmbolnăvirea. Numărul mare de pacienți înseamnă și număr mare de consultați, înseamnă de multe ori aglomerație și din păcate ajungem și la faptul că există și un număr foarte mare de pacienți care se reîntorc, pentru că boala nu a fost tratată complet”, a explicat DR. Valeria Hardea, medic de familie.
Epidemia de rujeolă s-a extins în 35 de județe și în București. Cât despre cazurile de infecții respiratorii acute, acestea au ajuns la 54 de mii, arată ultima raportare a Institutului Național de Sănătate Publică.