Anul a început cu spitalele pline de copii din cauza gripei și a virozelor respiratorii. Timpii de așteptare depășesc chiar și patru ore în mai multe unități de primiri urgențe și camere de gardă. Într-un singur spital au fost diagnosticate 500 de cazuri de îmbolnăvire cu gripă, iar medicamentele sunt tot mai costisitoare și greu de găsit în farmacii.

Numărul virozelor respiratorii a crescut alarmant după sărbători.

De la Crăciun, 500 de copii au fost diagnosticați cu gripă doar la Spitalul de copii „Victor Gomoiu” din Capitală. Se fac internări încontinuu și cu greu se mai găsește un pat liber la secția de pediatrie. Cei mici, cu vârste de grădiniță, sunt cei mai expuși virozelor care cedează greu la tratament.

„Acum am rămas cu o tuse seacă, care încă nu trece, și așteptăm să vedem ce ne mai spune doamna doctor. 

Febră foarte mare, care ceda destul de greu la antitermice, tuse, moleșeală”, spune mama unui copil.

A crescut și numărul cazurilor de infecție cu virus sincițial respirator, care poate duce la complicații grave, mai ales în rândul copiilor de vârstă mică. O doamnă, de pildă, a stat internată timp de o săptămână cu cel mic: „Din cauza unei viroze respiratorii copilul meu nu se simțea bine de o lună și două săptămâni.

Nu mi se părea că este ok și am decis să venim.”

„Ne confruntăm cu faptul că un număr mare de copii infectați cu virus respirator sincițial, asta este o formă de pneumonie a acestui sezon și numărul de cazuri este foarte mare. Toate paturile de pediatrie sunt ocupate aproape întotdeauna, dar în momentul de față avem 20, 24 de copii infectați cu virus respirator sincițial internați”,

a explicat Dr. Ana Maria Davițoiu, purtător de cuvânt al Spitalului Victor Gomoiu.

Citește și: Pneumoniile, confundate cu gripă și răceală! Tot mai mulți pacienți ajung la spital în stare gravă

„Numai în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 213 prezentări la camera de gardă a Spitalului Victor Gomoiu din Capitală. Dintre acestea au fost confirmate 47 de cazuri de gripă și alte peste 20 de cazuri de infecție cu virusul sincițial respirator”,

a transmis Mădălina Bichir, reporter Kanal D.

Cum numărul prezentărilor la camera de gardă crește de la o zi la alta și timpii de așteptare se prelungesc.

„Depinde de ora prezentării și depinde de gravitatea pacienților care se află în anterior, se ajunge chiar la patru, cinci ore. În mod normal cam două, trei ore, dar se poate ajunge și la un timp prelungit de așteptare”,

spun medicii.

Din cauza lipsei personalului, situația a ajuns aproape critică la spitalul Gomoiu, unde există chiar riscul închiderii camerei de gardă.

Numărul mare de îmbolnăviri are efecte și pe piața medicamentelor, care au ajuns să se găsească din ce în ce mai greu în farmacii, iar tratamentul este foarte costisitor, se plâng părinții. O singură rețetă, unde sunt prescrise medicamente esențiale pentru tratarea virozelor respiratorii, poate ajunge la 350 de lei.