Decontăm zilele acestea aglomerația și cozile la care am stat înaintea Crăciunului. Camerele de gardă de la spitale sunt pline cu oameni care au infecții respiratorii. Cazurile de gripă au crescut cu peste 50% în ultima săptămână, iar numărul persoanelor diagnosticate cu COVID a ajuns la 1.800 în numai șapte zile. Camera de gardă de la Institutul Matei Balș este plină. Zilnic ajung aici 200 de persoane, adică două treimi din numărul pacienților care veneau în vârful pandemiei, iar veștile nu sunt deloc bune.

Citește și: Aglomerația de sărbători ne îmbolnăvește la propriu. Din ce în ce mai mulți oameni ajung la spital cu simptome de gripă

„Avem tuse, febră. Am venit pentru o consultație să vedem dacă e bine sau ce e, dacă sunt probleme mai mari”, „Suspectez că sunt răcit. Am avut simptomele clasice și caut să iau o scutire pentru serviciu”,

au declarat mai mulți români.

Vârful epidemiologic nu a fost încă atins. Medicii se așteaptă ca după Revelion spitalele să fie și mai pline. „În ultimele săptămâni un tren clar ascendent. În primul rând pentru virusurile gripale și cu siguranță și la început de an vom avea o intensitate mult mai mare pentru virusurile gripale, dar sunt și virusurile care se transmit pe cale respiratorie”,

a declarat Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balș.

Farmaciile, pline de persoane care cumpără medicamente pentru răceală sau gripă 

Nici farmaciștii nu au zile ușoare. „În ultimele trei zile, mai ales că au fost zile de sărbătoare, toți pacienții sunau din tot Bucureștiul pentru rețete, pentru medicamente antivirale de gripă sau tratamente simptomatologice de gripă. De asemenea au fost cerute și foarte multe teste.

Din fericire, am avut teste de combinate gripă cu COVID și pot să spun că majoritatea celor care s-au întors au ieșit pozitiv la gripă”, a declarat Beatrice Spetescu, farmacist. Dovadă fluxul mare de cumpărători. Aproape că nu este persoană care să intre în farmacie și să nu cumpere medicamente pentru răceală sau gripă.

Medicii ne sfătuiesc să ne izolăm dacă avem simptome de răceală sau gripă, să evităm vizitele la prieteni, părinți sau bunici pentru că orice întrunire cu mai multe persoane poate duce la răspândire a virusurilor.

De asemenea, este recomandat să nu stăm în spații aglomerate, precum mall-uri, mijloace de transport în comun sau mari centre comerciale.