Valul de gripe și viroze provoacă îngrijorare și în rândul medicilor din țară. Camerele de gardă sunt pline, iar mulți pacienți ajung la spital după ce se confruntă săptămâni întregi cu boala, dar simptomele se agravează. Între timp, Organizația Mondială a Sănătății vrea să afle detalii despre pneumonia misterioasă care a umplut spitalele din China de copii. Imaginile filmate în ultimele zile în spitalele din China au provocat extrem de multă îngrijorare.

Citește și: Micșorarea de stomac la vârste fragede! Până în 2030, jumătate de milion de copii vor fi obezi

Sunt peste 7.000 de pacienți zilnic, majoritatea copii, care se confruntă cu o formă severă de pneumonie. Unii sunt într-o stare atât de gravă încât doctorii îi pun la perfuzii pe holuri, în brațele părinților, iar specialiștii de la noi sunt de părere că boala s-ar putea răspândi rapid, la fel ca virusul care a declanșat pandemia de COVID.

„Virusul gripal și virusurile paragripale, la care, iată, se adaugă și un germen de tranziție micoplasma pneumonie, care se pare că este responsabilă de majoritatea pneumoniilor din China. Aceste virusuri sunt virusuri circulante la noi, probabil că asistăm la o exacerbare a acestora”, a declarat un medic.

Camerele de gardă din spitale au ajuns pline de pacienți 

Scenariul nu e unul îndepărtat. Și la noi, camerele de gardă sunt pline de pacienți, care ajung la spital cu tuse sau probleme respiratorii. Andra nu știe ce să mai facă să scape de răceală. De o lună se confruntă cu simptome supărătoare, dar în ultima săptămână starea ei s-a agravat: „Au fost cred că două, trei zile între o răceală și alta. Durere în gât, dureri de cap, febră, frisoane, tuse, adică de o lună de zile tușesc încontinuu.

Niciun fel de medicament nu m-a ajutat”.

Tot la camera de gardă a ajuns și Marian: „O răceală foarte gravă de vreo două săptămâni, cu tratament acasă nu a trecut și fac testul cu COVID de gripă pentru a mă interna. Am tuse seacă, transpirație, frisoane, insomnie”.

Medicii care îi consultă spun că avem de a face cu un sezon gripal mult mai agresiv, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică.

În ultima săptămână s-au înregistrat 70.000 de cazuri de gripă, infecții respiratorii sau pneumonii, cu 14% mai multe față de săptămâna anterioară.

„La Institutul Matei Balș sunt 200 de prezentări și o să fie o creștere și în continuare. Nu sunt toate forme severe. Toate camerele de gardă vor avea o presiune categoric mai mare cu aceste infecții respiratorii, care înseamnă gripă, care înseamnă COVID și care înseamnă și alte virusuri care se transmit pe cale respiratorie”,

a declarat Adrian Marinescu, medic infecționist.

Organizația Mondială a Sănătății insistă ca autoritățile de la Beijing să comunice dacă este vorba despre un virus nou sau au apărut forme mai grave ale pneumoniei.