În plină dispută legată de plățile cash sau prin intermediul cardului uităm că 34% dintre români sunt expuși sărăcii extreme. Pentru mulți dintre ei, alegerea între cash și card nici nu există. Sunt nevoiți de multe ori să cumpere pe datorie. Sunt trecuți în caiet și achită din puținul pe care îl au la pensie sau când primesc ajutorul social. Conform analizelor făcute de Eurostat, 34,4% dintre români sunt expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.

Vorbim de oameni pentru care mâncarea e tot mai greu de pus pe masă. 

Citește și: Românii sunt colecționari de carduri. Cu toate acestea, cardurile de salarii stau mai mult goale: „Am picat în această capcană”

Cumpărăturile pe datorie sunt singura soluție de a rezista de la o lună la alta. Pe această bătrână de 84 de ani am găsit-o trudind în fața casei.

Are o pensie de 1.400 de lei, iar banii sunt greu de drămuit. „Nu pot să mă descurc. Mai am copiii, nu că mai mi ajută copiii, dar totuși trebuie să plătesc și eu lumina, apă, telefon și, mă rog, și mâncare ca să iau că nu poate să mă țină pe mine copiii, încă sunt pe picioarele mele”, a declarat femeia. Pentru alții, chiar și venitul de 1.400
de lei pare un lux.  „La mărirea la 11 milioane. Toate scumpe, dă și colo și colo, butelii”, a mai spus o femeie.

În România au dispărut 134 de gospodării țărănești pe zi, în ultimii ani 

Puținele venituri se duc pe mâncare, facturi și medicamente. Pentru bieții oameni, economii nu înseamnă bani puși deoparte, ci să mai reducă din cumpărături și chiar din porția de mâncare.

„Dacă nu faci economie nu se ajunge. Poți să faci economie că ajunge. Nu mai spun cu medicamentele”, a mai spus un bărbat.

Cei din mediul rural încearcă să se descurce cu ajutorul recoltei din jurul casei, dar îmbătrânirea populației are rezultate dezastruoase. Membrii unui ONG au calculat că în România au dispărut în ultimii ani 134 de gospodării țărănești pe zi.