Odată cu pandemia tot mai mulți copii au luat în greutate. Sedentarismul și consumul de alimente nesănătoase sunt principalele motive pentru care până în 2030, jumătate de milion de copii vor fi obezi. O cifră alarmantă, spun medicii, care deja fac operații bariatrice copiilor cu mult prea multe kilograme în plus.

Citește și: Alimentele care ne dau dependență! Produsele de tip fast-food rămân preferatele românilor

„Ținând cont că sunt copii, mai scăpăm”, numai că această scăpare este cea care adaugă kilograme în plus celor mici. Fără să își dea seama, părinții își alimentează copiii cu alimente nesănătoase, bogate în zahăr și grăsimi. „Îi dăm de toate, mâncare, dulce și de toate. N-avem o oră anume. Sunt copiii într-un final, la fel am crescut și noi”, acesta este și motivul pentru care tot mai mulți copii consumă zilnic dulciuri.

Peste jumătate dintre copii consumă dulciuri o dată pe zi și mai mari pasionați de dulce sunt adolescenții, 7 din 10 mănâncă o dată pe zi gustări pline de zahăr, iar 3 din 10 consumă dulce chiar și de trei ori pe zi. Asta, în condițiile în care la nivel mondial aproximativ 124 de milioane de copii sunt diagnosticați cu obezitate. Se pare că în ultimele patru decenii, obezitatea infantilă a devenit o problemă la nivel global.

Motivul?

„Pentru că e mult sedentarism. Copiii nu se mai mișcă mai deloc și mâncarea este la discreție și ronțăieli la fel. Lucrurile s-au accentuat. Cu cât mișcarea e mai puțină și mâncare mai concentrată și mai dulce, e mai multă, cu atât șansele să apară obezitate sunt din ce în ce mai mari ”, a declarat Amalia Arhire, nutriționist.

Reclamele la produsele alimentare nesănătoase ar putea fi interzise 

Conform ultimelor date ale Organizației Mondiale a Sănătății. În România, 3 din 10 copii de până în 14 ani sunt supraponderali. Tocmai de aceea, medicii recomandă operațiile bariatrice pentru a scăpa de această problemă.

„Situația este delicată la copii și la adolescenți. Atunci când excesul de greutate este foarte mare, atunci când apar bolile, care sunt în mod normal la adult, diabet zaharat de tip doi, vedem cu hipertensiune arterială, vedem cu sindrom de apnee în

somn, atunci se indică chirurgii”, a declarat Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală.

Tocmai din acest motiv, reclamele la produsele alimentare nesănătoase ar putea fi interzise în timpul programelor pentru copii. Potrivit inițiatorilor proiectului de lege, reclamele care promovează astfel de produse ar trebui să avertizeze publicul atât prin scris cât și sonor că produsul nu se adresează minorilor.