Alimentele ultra-procesate provoacă dependență, aceasta este concluzia cercetătorilor americani. De la mezeluri, pâine, produse de patiserie și până la produsele de tip fast-food, toate pot avea în compoziție zahăr, aditivi și coloranți care ne cresc apetitul. Pentru astfel de produse am ajuns să fim sufocați de produse ultra-procesate, de la dulciuri, snacks-uri, mezeluri sau pâine, până la produse de fast-food sau patiserie. În multe dintre ele regăsim ingrediente care ne dau dependență, arată studii recente.

Irina este una dintre victimele care a scăpat cu greu de această obișnuință.

Citește și: Masa de Crăciun s-ar putea ieftini! Guvernul a decis plafonarea adaosului comercial pentru mai multe alimente

„De la 40 de kilograme am ajuns la 60 de kilograme în nici un an de zile, cam jumătate de an. Din cauza a mâncării nesănătoase, simțeam nevoia să mănânc cât mai mult mâncam.

Dacă nu mâncam fast-food mâncam dulciuri, mâncam chipsuri, sucuri carbogazoase. Pofteam, îmi era poftă”
, a declarat Irina, pentru NEWSTIME.

O analiză a mai multor studii din 36 de țări arată că dependența de alimentele ultra-procesate a apărut la 14% dintre adulți și 12% dintre copii. De vină, de cele mai multe ori, este zahărul, dar și restul substanțelor pe care le regăsim în astfel de produse.

„Se depărtează foarte mult de ceea ce înseamnă ingredientul inițial, natural, fără niciun fel de adaosuri. La aceste produse de obicei se adaugă zahăr, grăsimi, coloranți. Simți acea formă de sevraj. Te duci să le cauți”, a declarat Șerban Damian, nutriționist.

Statisticile cu privire la produsele ultra-procesate sunt îngrijorătoare 

Dependența față de produsele ultra-procesate se vede și în statistici.

Produsele de tip fast-food rămân preferatele românilor, indiferent de zi sau de oră. Potrivit unei platforme de livrări la domiciliu, pizza a fost pe primul loc în topul preferințelor în această vară, cu peste 350.000 de produse vândute. Topul este completat de shaorma și de burgeri. Specialiștii în protecția consumatorului atrag atenția că deseori alimentele ultra procesate conțin ingrediente ascunse.

„Că în parizer poate să existe mult zahăr.

Aditivi coloranți și conservanți care îi găsesc și în șampon și în pasta de dinți, îi găsești și în prăjitură, îi găsești și în mai știu eu ce produs și în dulciuri. Cumul lor poate să ne facă să ajungem ca la sfârșitul unei zi să avem minim 100-150 de aditivi consumați”, a declarat Sorin Mierlea, președintele Infocons.

De pildă, într-un burger putem găsi până la 15 aditivi.

Crenvurștii au până la opt aditivi, iar ketchup-ul poate conține șase. Tocmai de aceea, specialiștii cer ca unele produse să fie etichetate ca fiind producătoare de dependență.