Viața de student este o provocare în marile centre universitare din cauza inflației. Norocoșii care au prins loc de cazare în cămin caută și alte soluții pentru a face față prețurilor mari. Reporterii NEWSTIME au realizat o comparație între campusurile din Timișoara, Cluj-Napoca și Iași. În total, 450.000 de studenți au început cursurile în toată țara. Mâncarea de acasă e salvarea multor studenți. Bogdan e înscris la master la Universitatea de Vest din Timișoara se gospodărește cum poate.
Citește și: Unul din doi români cumpără de la SH! Și tinerii au devenit clienți fideli ai magazinelor de mâna a doua
„Fiind camere de două persoane se dublează. O cafea e undeva să zicem la 5-10 leuți la o cafenea, merge undeva către 20 de lei, iar un meniu al zilei la cantină este undeva în jur de 20 de lei,
Mergem și la o shaormerie din complexul studențesc. Bugetul e mai mic sau mai mare în funcție de ieșirile din oraș. În care centru universitar găsim cea mai scumpă shaorma? În complexul studențesc din Timișoara o shaorma clasică de pui costă 28 de lei, însă una precum aceasta pe vatră costă 30de lei la Cluj-Napoca. În schimb, pentru o shaorma mică un student trebuie să scoată din buzunare 31 de lei în campusurile din Iași.
Prețurile sunt ceva mai accesibile. Un student care vrea să își astâmpere foamea cu o shaorma plătește 27 de lei.Unde sunt cele mai mici prețuri pentru studenții din România?
Ne mutăm în complexul studențesc din Cluj-Napoca, unde prețurile sunt cele mai mari, așa că studenții au o singură soluție. „Sunt destul de econom, aș putea spune mă descurc. Nu, nu ies foarte des în oraș. Prefer să gătesc acasă, tocmai pentru că este destul de scump să mănânci în oraș și dacă îți cumperi mâncare de la magazin și ți-o gătești tu ești mult mai bine”, a declarat o studentă. La Iași, cazarea în cămin costă 250 de lei pe lună.
„În ceea ce privește costurile pentru cazare, la noi în campus sunt cele mai micuțe raportat la nivelul țării și, bineînțeles, cred că în jur cu 500 de lei dacă ne chinuim puțin putem face față o
„Cred că 600 de lei maxim, deci chiar pun accent pe maxim. Putem să ne facem traiul vrem noi, adică să și mâncăm în oraș, nu doar la cantină, să putem să ne cumpărăm și un articol vestimentar, noi fetele produse de make up și skincare, dar și băieții. Să mai mergem poate și la un pensat”, a mai spus o tânără. La stat și la privat aproximativ 450.000 de studenți au început cursurile săptămâna aceasta. Anul trecut, cifrele erau mult mai mari, peste 538.000 de de studenți.